Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A szépség fontosabb a fiataloknak, mint az egészség

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: szépség, fiatalok, egészség, külső megjelenés

A Missouri Egyetem felmérései szerint az egyetemista korú fiataloknak sokkal fontosabb a külső megjelenés, mint az egészség. Maria Len-Ríos, stratégiai kommunikációs tanársegéd és Suzanne Burgoyne színháztudományi professzor egyetemista korú nők énképét és a média énképre gyakorolt hatásait vizsgálták. A fókuszcsoport kutatási eredményei alapján az egyetem tudósai kidolgoztak egy interaktív színházi előadást, ami segített őszintén megvitatni a súllyal, különböző értékrendekkel és az egészséges életmóddal kapcsolatos sokszor ellentétes véleményeket.

"A fókuszcsoport vitaülései alatt hamar rájöttünk, hogy a fiatalok legtöbbször nem törődnek a tápértékkel evés közben" - nyilatkozta Len-Ríos. "Csak a kalóriaszám érdekli őket, ami jelentősen megnehezíti a kiegyensúlyozott táplálkozást."


A fókuszcsoport egyetemista korú férfiakból és nőkből, valamint az egyetemista nők anyukáiból állt, akiknek azt kellett megvitatniuk, hogyan kapcsolódik a testkép a különböző étrendekhez, a rendszertelen alvásritmushoz és a túlzott edzésekhez.


"Rengeteg, egymásnak ellentmondó információval bombáznak minket nap, mint nap a médiából: mit együnk, mit ne együnk, hogyan nézzünk ki, mit viseljünk" - mondta Len-Ríos. "Bár rengeteg résztvevő tisztában volt vele, hogy a divatlapokban látható modellek képei digitálisan feljavítottak, ettől még nem érezték úgy, hogy elérhetetlen lenne a tökéletes alak. Épp ellenkezőleg, a legtöbben törekedtek is rá, hiszen jelenleg ez a szépség társadalmilag is elfogadott formája."


A kutatók mélyinterjúkat is készítettek étkezési tanácsadókkal, akik szerint az egészségtelen táplálkozás és az időhiány miatt az egyetemisták gyakran nem jutnak hozzá a szükséges tápanyagokhoz. "Az egészséges táplálkozáshoz idő kell, az egyetemisták pedig állandóan rohannak és nincs idejük főzni" - vélekedett.


A fókuszcsoport beszélgetései és az interjúk alapján Carlia Francis, az egyetem színháztudományi doktori karának hallgatója elkészítette az Étkezés 101 elnevezésű interaktív színházi előadást. Az előadások alatt a szereplők nyíltan és érthetően beszélnek a nők önképének problémáiról és az étkezés fontosságáról. A rövid, előre megírt monológokat egy interaktív rész követi, ahol a nézők kérdéseket tehetnek fel a karakternek, aki egy, a való életből vett problémát képvisel.


"Az interjúk és beszélgetések remek forgatókönyvet jelentettek a darab számára, hiszen a való életből származnak, így igazi problémákat mutathatunk be az érdeklődőknek"
- magyarázta Len-Ríos.


"A testkép kérdése rendkívül érzékeny terület, ez az interaktív darab azonban segíthet megvitatni a média sugallta üzenetek ellentmondásait és segítheti az egészségesebb énkép kialakulását" - tette hozzá Burgoyne professzor. A kutatásról Chicagóban, az Oktatás az Újságírásban és a Tömegkommunikációban Társaság éves konferenciáján számoltak be részletesen a tudósok.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Bihari Iván Aneszteziológia és... Bihari Iván Budapest