Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Szénanátha

Nyomtatás
név Szénanátha
latin név Rhinitis allergica
csoport Légzőszervi betegségek
szakterület Fül-orr-gégegyógyászat, Allergológia és klinikai immunológia, Tüdőgyógyászat
szenanatha_jpg_2011060115431131116

leírás

Betegség tünetei

Orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás, viszketés.


Betegség leírása

Az orr nyálkahártyájának és a nyálkahártya alatti szövetnek (submucosának) a gyulladásos folyamata, melynek kapcsán orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás és tüsszögés jelentkezik. Gyakran társul allergiás szemkötőhártya-gyulladással (conjunctivitissel), mely szemviszketés, könnyezés és szemkivörösödés formájában manifesztálódik. A betegség kellemetlen tünetein túl súlyosabb következményekkel is járhat: alvászavar, munkahelyi és iskolai teljesítménycsökkenés, a mindennapi élet akadályozása (sport, szórakozás).

Gyakori betegség, az emberek kb. 15-20 %-a érintett, gyakran társul asztmával, orrpolippal, gyakorisága évről-évre egyre növekszik. A városi lakosságban gyakoribb az előfordulása, a levegőszennyezettség, a dohányzás és a családi előfordulás növeli a betegség kialakulásának valószínűségét. Ha egyik szülő allergiás akkor 30 %, ha mindkettő, akkor 50 % a valószínűsége annak, hogy a gyerekük is allergiás legyen.

Két fő formáját különítjük el:
Szezonális allergiás rhinitis: ilyenkor az allergiát kiváltó anyag (az allergén) leggyakrabban a fák, fűfélék pollenjei. A tünetek az év azon szakaszában jelentkeznek, mikor ezek a pollenek megjelennek a levegőben.
Perenniális allergiás rhinitis: egész évben fennálló panaszok, általában a házipor, penészgombák, háziállatok szőrei váltják ki.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Hernádi Zoltán Szülészet-nőgyógyászat... Hernádi Zoltán Debrecen