Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Biztonságos az immunrendszert edző szklerózis multiplex terápia

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: immunterápia, biztonság, szlerózis multiplex, sm

A kísérleti eredmények alapján biztonságos az az új fejlesztésű kezelés, amely a szklerózis multiplexes (SM) betegekben megakadályozza, hogy a szervezet saját idegrendszerét támadja.

Szklerózis multiplex esetén az idegsejteket védő mielinhüvely elpusztul, ezért az idegek nehezen tudják közvetíteni a jelzéseket. A Science Translational Medicine szaklapban közzétett kísérletben kilenc betegben próbálták arra tanítani az immunrendszert, hogy hagyjon fel a mielinhüvelyek elleni támadással. Amint az idegek elveszítik képességüket az egymással való kommunikációra, a betegség mozgás- és egyensúlyzavarokat okoz, és a látásra is negatív hatást gyakorolhat. Van néhány gyógyszer, amelyek csökkentik a támadások gyakoriságát és súlyosságát, de a betegség ellen egyelőre nincs valódi gyógymód.


A betegséget az okozza, hogy a szervezet immunrendszere tévesen olyan idegen testnek hiszi a mielint, mint például az influenzavírus. A Northwestern Egyetem Feinberg Orvostudományi Karának kutatói olyan módszert fejlesztettek ki, amely megpróbálja átképezni az immunrendszert. Vérmintákat vettek, és a fehérvérsejteket mielintöredékekkel párosították. Ezt aztán visszafecskendezték a betegekbe, hogy immunrendszerük tolerálja a mielint.


A kutatást vezető Stephen Miller professzor elmondta, hogy a terápia biztonságosnak bizonyult, de a kísérlet túl szűk körű volt ahhoz, hogy kimutathassák, valóban előnyösen hat a betegekre. Az eredmények mindenesetre az immunválasz megszelídülését mutatták. „Módszerünk a normális immunrendszer működését érintetlenül hagyja, és ez az ilyen jellegű kutatások leglényegesebb pontja" - nyilatkozta Miller. A professzor azt tervezi, hogy korai stádiumú betegeken próbálják ki a technikát, még mielőtt a mielinkárosodás következtében kialakul a bénulás, mert a mielin pusztulása után már nagyon nehéz helyreállítani a károsodást.