Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Szemölcs

Nyomtatás
név Szemölcs
latin név Verruca vulgaris
csoport Bőr és nemi betegségek
szakterület Bőrgyógyászat
szemolcs_fokep_jpg_200911041356559577

leírás

Betegség leírása

A szemölcs a humán papillóma vírus (HPV) bizonyos típusai által okozott, a bőr felszínéből kiemelkedő, tömött tapintatú, fokozott szaruképződést mutató, szurkált felszínű göbcsékkel járó bőrbetegség.

A humán papillóma vírus emberről emberre közvetlen kontaktussal vagy valamilyen közvetítő közeggel, tárggyal terjedve fertőzi meg a bőrt.
A vírussal gyakorlatilag mindenki találkozik élete folyamán, ám azt hogy a vírus képes-e a fenti jellegzetes tüneteket kialakítani függ a bőr helyi tulajdonságaitól illetve a szervezet immunrendszerének épségétől.

A vírus mikroszkopikus sérüléseken jut be a bőrbe, ahol annak felső rétegében szaporodik és ennek következményei a fent leírt, jórészt ártalmatlan, de néha sok kellemetlenséget okozó, jellegzetes elváltozások.

Gyakori megjelenési hely a kezek, a talpak, az arc, de bárhol előfordulhat a bőrön. Panaszokat nem okoz, kivéve a talpon, ahol a nagyobb szemölcsök az állandó nyomás miatt nem emelkednek ki a bőrből, hanem tüskeszerűen a mélyebb rétegekbe nyomódnak sokszor kifejezett fájdalmat okozva járáskor.
Itt gyakran látunk számtalan szemölcsöt nagy területen, egymás mellett elhelyezkedve ez az úgynevezett mozaik szemölcs. Azokon az egyéneken, akiknek az immunrendszere még fejletlen (gyermekek) vagy valamilyen okból az immunrendszere gyenge, illetve az immunrendszert gyengítő gyógyszereket szednek, a szemölcsök sokkal gyakoribbak.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek