Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Szamárköhögés

Nyomtatás
név Szamárköhögés
latin név Pertussis
csoport Légzőszervi betegségek
szakterület Infektológia, Csecsemő- és gyermekgyógyászat, Tüdőgyógyászat
szamarkohoges_fokep_jpg_2010050315521537043

leírás

Betegség tünetei:


A lappangási időt követően a betegség első szakaszában felső légúti gyulladás tünetei mutatkoznak (főként köhögés), majd egyre kifejezettebbé válnak a köhögéses rohamok, melyek jellegzetesek: kínzó köhögési sorozat után a belégzés húzó jellegű, szamárbőgésre emlékeztet, innen kapta a nevét. A köhögési rohamok teljesen kimerítik a beteget. A rohamokat nemritkán hányás is követi, az erőlködéstől az arc felpüffedhet, és az arc bőrén és a szem kötőhártyáján pontszerű bevérzések jelentkezhetnek. 2-3 hét után lassan csökkenni kezdenek a rohamok, majd megszűnnek és meggyógyul a beteg. A szövődmények kapcsán (leggyakrabban tüdőgyulladás) nem ritkán halálhoz is vezethet, főként csecsemő és kisgyermekkorban.

Betegség leírása:

A betegséget egy Bordetella pertussis nevű baktérium okozza, mely cseppfertőzéssel terjed. A szervezetbe belégzéssel bejut a baktérium, megtelepszik a légutak nyálkahártyáján, és toxikus hatású anyagokat kezd el termelni. Ezek az anyagok károsítják a nyálkahártya sejtjeit, ezek elhalását, leválását eredményezik, kifejezett gyulladásos folyamatok mellett. A gyulladás egyre mélyebb szövetekbe terjedve súlyos tüdőgyulladást hoz létre.
Az ötvenes években még évente több ezer megbetegedést regisztráltak, de manapság a korhoz kötött kötelező védőoltások óta gyakorlatilag megszűnt a betegség.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Kocsis András Csecsemő- és... Kocsis András Jászfényszaru