Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Stressz csökkentő mobilalkalmazás jelent meg

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: stressz, mobiltelefon, alkalmazás, stresszcsökkentés
Stressz csökkentő mobilalkalmazás jelent meg

Egy kanadai cég által fejlesztett szoftver célja a felhasználó stressz-szintjének csökkentése, mégpedig a nyugalmi állapotot jelző agyhullámok mérésével. A Personal Neuro Devices vállalat múlt hónapban piacra került találmánya egy fejhallgató segítségével működik, amely képes a homlok és a halánték elektromos aktivitásának követésére. „Nem számít, hogy vallási vagy spirituális indíttatásból meditálunk, ugyanaz a változás játszódik le az agyunkban" - mondta Chad Veinotte, a cég egyik vezetője.

A vásárlók előre megadhatják a meditáció kívánt időtartamát, illetve lehetőségük van előre felvett instrukciók követésére is a fejhallgatón keresztül. A telefon kijelzőjén eközben egy gyertya látszik, amely a hatékonyságot jelezve egyre fényesebbé válik. Minél jobban sikerül ellazulni, annál erőteljesebb a fénye. Az alkalmazás valós idejű grafikonnal is szolgál a meditáció minőségéről. „Szó szerint megnézhető, mi zajlik a tudatban a gyakorlat alatt" - fogalmazott Veinotte. A Transcend nevű applikáció azon szoftverek egyike, melyek a kaliforniai NeuroSky cég gyártotta MindWave fejhallgatóval működnek.


A San Franciscó-i Emotiv Systems ugyancsak készít olyan headsetet, ami hasonló alkalmazásokhoz szükséges. Stanley Yang vezérigazgató szerint az ilyen eszközök akár koncentrációs képességet fejlesztő játékoknál is hasznosak lehetnek. Chad Veinotte hozzátette: az agyhullámokat számítógép segítségével ábrázoló találmányok éppen olyan népszerűvé válhatnak, mint a sportoláskor távolságot és sebességet rögzítő fitness-alkalmazások.


„A fejhallgatók egyre kisebbek és könnyebben hordozhatóak lesznek, akár egész nap viselhetővé válnak" - fogalmazott Veinotte. A gyártók zenehallgatásra alkalmas eszközökbe integrálják ezeket, valamint igyekeznek megjelenésüket is stílusossá tenné. „Robbanásszerű növekedés várható az ilyen applikációk használatát illetően, hiszen az emberek egyre kíváncsibbak rá, mi történik a tudatukban" - tette hozzá Veinotte.


Az alkalmazás jelenleg Android platformra érhető el, de hamarosan iPhone-felhasználók is igénybe vehetik.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Barabás Tamás Kórházi szakorvos Barabás Tamás Székesfehérvár