Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Öregítenek az ünnepek

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: ünnepek, stressz, fáradtság
Öregítenek az ünnepek

A karácsony előtti éjszakákon sokan csomagolópapír- és masnihegyek közepén üldögélnek, miközben éppen odaég az órákon át készített sütemény. A fáradtság ellenére viszont muszáj haladni a teendőkkel, így az ünnepek alatt és után karikás és táskás szemű, fakó bőrű emberrel találkoznak a tükörbe nézve. Miért van az, hogy a stressz és az alváshiány ilyen feltűnő nyomot hagy a külsőn? „A feszültség csökkenti a bőr védekezőképességét" - magyarázza Dr. Amit Sood, az egyesült államokbeli Mayo Klinika professzora, aki hozzátette: a krónikus stressztől szenvedők bőre nem tartalmaz elég kollagént.

A stressz emellett a melanintermelést is hátrányosan érinti, hiszen sárgás, megviselt ábrázatot kölcsönöz. A melanin felelős egyébként az egészséges arcszínért. Kijelenthető tehát, hogy a feszültség nem más, mint a saját magunk ellen folytatott harc. „Hatására kevésbé hatékonyan működik a szervezetünk. Nem olyan pihentető az alvás, nő az éhségérzet, a társas kapcsolatok pedig lassan háttérbe kerülnek" - mondta Sood professzor.


Dr. Michael Roizen, a Cleveland Klinika Wellness Intézetének szakértője feldagadt bokához hasonlítja a szem környékén jelentkező duzzanatot. A nap során szervezetünk a felesleges folyadék egy részét visszatartja ahelyett, hogy kiürítené. Ez hajlamos összegyűlni az érintett területen - főleg, ha nem alszunk eleget lehetőleg a hátunkon vagy az oldalunkon, bőrünknek pedig esélye sincs a feszesebbé válásra, a regenerálódásra.


„Normális esetben a test jól gazdálkodik a folyadékkal, de az elégtelen alvás miatt felborulhat az egyensúly" - hangsúlyozta Dr. Roizen. Ez azonban nem a stressz egyetlen következménye, mivel a ráncok is annak számlájára írhatók. Ráadásul nemcsak az arcon, de az artériákban is, ami később komoly egészségügyi gondokhoz vezethet.


„A biológiai életkor a valódinál akár 10-15 évvel is több lehet azoknál, akik feszültséggel teli életet élnek. Egy 45 esztendős ember sejtjei akár hatodik ikszen túli állapotot is tükrözhetnek. A stressz és az öröm az érem két oldala, csak tudni kell választani" - fűzte hozzá Sood professzor.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Barabás Tamás Kórházi szakorvos Barabás Tamás Székesfehérvár