Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Magas vérnyomás és stressz: tévhitek és valóságos veszélyek között

2011. 08. 04 12:00
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: vérnyomás, stressz, tévhitek, összefüggés
Magas vérnyomás és stressz: tévhitek és valóságos veszélyek között

Okozhat-e a stressz artériás magas vérnyomást? Elegendő-e a stressz okainak megszűntetése ahhoz, hogy ne legyen szükség gyógyszeres kezelésre? Nagyon sok tévhit vált közhiedelemmé e két zavar összefüggései kapcsán. Éppen ezért a www.doctorissimo.fr portál összeállításának célja a világos információ és a gyakorlati tanácsok szolgáltatása.

A magas vérnyomás szakértői, mielőtt megkezdték volna az összehangolt munkát, megpróbálták körülhatárolni a franciákban élő megfigyeléseket és hiedelmeket a stressz és az artériás magas vérnyomás közötti kapcsolatokról.

Három elkülöníthető csoport

A felmérésben, amelyet az artériás magas vérnyomás ellen küzdő francia bizottság felkérésére végeztek el, 2000, 35 évnél idősebb ember vett részt, az egész lakosságot képviselő reprezentatív mintaként. A következő eredmények születtek:
- A franciák 93 százaléka úgy véli, hogy az életmódnak fontos szerepe van a magas vérnyomás megjelenésében.
- 92 % szerint a mindennapi élet által okozott stressz hatással van az artériás vérnyomás számaira.
- 84 százaléka gondolja, hogy a stressz jelentős részben járul hozzá a vérnyomás okozta problémákhoz.
- 61 % kijelenti, hogy a szakmai élet okozta stressz erős hatást gyakorol a magas vérnyomásra.
- 61 % kijelenti, hogy jelenlegi életmódjuk stresszelő.
- 53 % úgy gondolja, hogy az artériás magas vérnyomás oka lehet a stressznek.
- 29 % számára a magas vérnyomás egyenlő azzal, amit idegfeszültségnek neveznek.

A vizsgálat lehetővé tette, hogy az egyének három osztályát különítsék el a betegség kapcsán. Az első csoportba tartoznak a Stressz„feszültek", ők a minta felét képviselik. Ők a stresszelő életmód áldozatai és úgy vélik, hogy a stressz és a magas vérnyomás igen szoros kapcsolatban állnak egymással. Meggyőződésük, hogy életfeltételeiknek hatása van az artériás magas vérnyomás megjelenésére. Közöttük sok a nő és az alkalmazott. A következő csoport, amely azt vallja, „ez nem az ő problémája", a megkérdezettek 32 százalékát képviseli. E csoportba inkább fiatalabb férfiak tartoznak, akiket eddig megkímélt ez a betegség és a stressznek csak másodlagos jelentőséget tulajdonítanak. A harmadik csoportot a kutatók „relax"-nak nevezték el, ők 18 százalékkal voltak jelen a felmérésben. Többségük férfi, állításuk szerint nem érinti őket a stressz, és nem hiszik, hogy lenne kapcsolat a stressz és a magas vérnyomás között.

Legyőzni a tévhiteket

A bizottság a felmérés nyomán mindenekelőtt azt tartotta fontosnak, hogy leszámoljon bizonyos bevett tévhiteknek.
A stressz nem okozója az artériás magas vérnyomásnak. Bár a stressz okozhat vérnyomás-emelkedést, ezeket a hatások csupán átmenetiek. Ha elmúlik a stressz, a vérnyomás-emelkedés eltűnik és az artériás vérnyomás visszasüllyed normál állapotába. Ez a jelenség egyformán működik a magas és a normál vérnyomású emberek esetében egyaránt.

A stressz megszüntetése nem szünteti meg a magas vérnyomást. Nem a stressztől ered az artériás vérnyomás, hanem az artériák működési zavarától. Kiválthat vérnyomás-emelkedéseket, de a valódi magas vérnyomás megmarad stressz híján is. Mi több, a stressz ellen alkalmazott eszközölnek semmilyen hatásuk nincsen az artériás magas vérnyomásra.

A stressztől való mentesség nem véd meg a magas vérnyomástól. Bár hasznos egy magas vérnyomásban szenvedő embernek, ha jól tudja kezelni stresszét, elengedhetetlen, hogy továbbra is kezelje magas vérnyomását. Ezért akkor sem szabad a magas vérnyomás elleni kúrákat abbahagyni, ha valaki úgy érzi, hogy nincsen stresszes helyzetben. Soha ne felejtsük el: a magas vérnyomást gyógyítani kell, a stresszt elég feldolgozni - írja David Béme, a www.doctorissimo.fr szakértője.