Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A stressz az űrben is nagy ellenség

2011. 06. 27 14:00
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: stressz, űr, űrutazás, galaxis
A stressz az űrben is nagy ellenség

A moszkvai Bioorvosi Problémák Intézetében folyik jelenleg egy nagyszabású kísérlet, egy szimulált Mars-utazás. Az intézetnek hosszú biológiai hagyománya van, itt készítették fel az első állatokat, elsősorban kutyákat, amelyeket feljuttattak a kozmoszba. A szimulált expedíció űrhajósai 2010 június 3 óta élnek itt bezárva pontosan olyan körülmények között, mintha egy űrkabinban lennének, egy kivétellel, a súlytalanságot nem reprodukálták.

A hat főből álló csapatot három űrügynökség, az orosz Roskosmos, az Európai Űrügynökség és a kínai CNSA választotta ki. Miközben élik a feladatokkal pontosan beszabályozott életüket, Oroszországban, Olaszországban, Franciaországban és Kínában a laboratóriumok kutatói dolgozzák fel az intézettől kapott adatokat, amelyben a cél meghatározni hogyan lehetne közömbösíteni azokat a negatív hatásokat, amelyeket az elszigeteltség okoz és amelyek megakadályozhatják, vagy legalább is megnehezíthetik a későbbi hosszú űrutazásokat.

A kutatók előtt ismert, például, hogy az elszigeteltség erősen csökkenti az Omega 3-at, azaz a zsírsavakat, amelyek alapvetőek a szervezet működéséhez. Ez olyan pszichológiai változásokat idéz elő, amelyek depressziós állapothoz vezetnek. A probléma megoldásának jelentősége túlmutat az űrutazásokon, mondják a kutatók, vonatkozik mindazokra, akik szűk közegben, elzárva a világtól élnek, mint. például, az idős emberek egy része.

Az asztronautáknál hormonális változások is észlelhetők, módosulások következnek be a szénhidrátoknál, a lipideknél, az izomrostokban a kevés mozgási lehetőség miatt.

Nagy probléma a stressz is,a laboratóriumok azért elemzik nagy gondosan az űrhajósok alvását, amelyet a stressz erősen befolyásol, különösen az első részét, amikor még nem álmodik az ember, mert ebben a szakaszban károsítja leginkább a memóriát és az immunrendszert.

A kísérletben résztvevő űrhajósok a tervek szerint 520 napot töltenek a mesterségesen kreált űrkörülmények között és csak november 5-én „szabadulnak." Előttük egy csapat már végigcsinált egy száznapos „utazást".