Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A stressz Alzheimer-kórt okozhat

2011. 06. 23 15:00
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: stressz, alzheimer, protein, emlékezőtehetség
A stressz Alzheimer-kórt okozhat

A stresszhormonok kibocsátásának növekedése egy olyan protein termelésével járhat, amely az emlékezőtehetség elvesztését okozza. Ezt állapította meg a müncheni Max Planck pszichiátriai intézet és a portugáliai Braga Minho egyetemének közös kutatása.

Az emlékezetzavarokkal vádolt anyag egy „tau" protein", amely ha hiperfoszforizált állapotba kerül, halmozódik más tau-egységekkel, és neufibrilláris csomókat hoznak létre. Mindezek olyan strukturális összeomlást okoznak, amely a neuronok közötti kommunikációs zavarokat okoznak. A végső stádium e kommunikációs elhalása.

A Journal of Neuroscience-ben közzétett tanulmány kísérleteit folyamatos stressz alá vetett egereken végezték el. Megállapították, hogy e folyamat az idegsejtek elhalását okozza, elsősorban a hippokampuszban, amelynek fontos szerepe van a tanulásban és a memóriában, valamint a prefrontális agykéregben, amely a magasabb rendű kognitív funkciókat szabályozza.

„A stressz figyelembe vétele az Alzheimer-kór okozói között új határokat nyithat e neurodeneratív betegség megelőzésében" - hangsúlyozta Osborne Almeida professzor, a tanulmány koordinátora.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Tóth László Kórházi főorvos Tóth László Fehérgyarmat