Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A pletykálás remek stresszlevezető

2011. 12. 09 15:00 forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: nők, pletyka, pszichológus, beszéd, stressz
A pletykálás remek stresszlevezető

Kibeszélni a kollégáinkat - vagy éppen a szomszéd férjét - nem is olyan rossz dolog, mint azt elsőre hinnénk! A legújabb kutatásokból ugyanis kiderült, hogy bár közben bűntudatot érzünk, a pletykálás jót tesz az egészségünknek.

A nők 85 százaléka imád pletykálni, és többnyire nehezükre esik egy titkot valóban megtartani - derült ki egy kozmetikai cég új felméréséből. Jó hír azonban, hogy bár nem szép dolog, azért az egészségünk jó hatással van. "A pletykálás növeli a pozitív hormonok szintjét, például a szerotoninét, és csökkenti a stressz- és a szorongás fokát" - magyarázta Dr. Colin Gill, pszichológus.

Ez azért lehetséges, mert amikor másokról beszélünk, azt érdeklődve tesszük, és minket is érdeklődve hallgatnak, ami végül boldogabbá tesz bennünket. Ráadásul a pszichológus szerint ilyenkor gyakran nagyokat is nevetünk, ami szintén fokozza az örömteli érzéseket.

Evolúciós szempontból sem elhanyagolható a pletykálás, hiszen ilyenkor információkat gyűjtünk mások karakteréről és magatartásáról. A Harvard Egyetem kutatóinak legújabb tanulmánya szerint ugyanis ez megvéd minket a hazugságoktól és a csalásoktól. Ha azonban egy pletyka visszafelé sül el, vagy ránk nézve negatív, akkor a viselkedésünket is módosítjuk, vagyis befolyásolhatja a magatartásunkat is.

"A pletyka az életünk szükséges része. Az emberek 99 százalékban egymásról beszélnek. Ez az emberi faj sikerének az egyik kulcsa, nélküle kihaltunk volna"
- fűzte hozzá a pszichológus.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Péter Róbert Fül-orr-gégegyógyászat... Péter Róbert Budapest