Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Steve Jobs Apple főnök sikeres májműtétje

2009. 06. 25 09:00 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Hivatalosan is megerősítették, hogy Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója májátültetésen esett át a közelmúltban.
A beavatkozást végző Tennessee-i Metodista Egyetemi Kórház Transzplantációs Intézetének közleménye szerint Jobs állapota rohamosan javul, és kitűnő esélyei vannak az egészséges életre.

Az 54 éves Jobs sem kerülte meg az átültetésre várók sorát, a listán ő volt a legrosszabb állapotban, amikor a donorszerv rendelkezésre állt - áll a közleményben.
A kórház a műtét időpontjáról és a beteg állapotáról részleteket nem közölt, a The Wall Street Journal hétvégi beszámolójában kiszivárogtatott információk szerint a transzplantációra két hónappal ezelőtt kerülhetett sor.

Az Apple alapítóját öt évvel korábban a hasnyálmirigyrák egy ritka formájával kezelték, amely orvosszakértők szerint a májra is könnyen átterjedhet, azt azonban nem tudni, hogy emiatt volt-e szükséges a mostani transzplantáció.

Az Apple részvényeinek árfolyamát gyakran befolyásolták a vezér egészségi állapotáról szóló találgatások, ugyanis sokak szerint az informatikai vállalat sikerét és innovatív erejét egy személyben Steve Jobs adja.

Elemzők szerint a Wall Street Jobs távollétében sokkal nyugodtabb volt. A vállalat részvényei az idén 60 százalékot erősödtek, annak ellenére, hogy az Apple-vezér "betegszabadságának" hírére januárban még 10 százalékot estek.

Az amerikai egészségügyi minisztérium szervátültetéseket koordináló intézete szerint az Egyesült Államokban jelenleg 15 771 ember szerepel a májátültetésre várók listáján. A betegek 70 százaléka három évvel a beavatkozás után jó egészségnek örvend.