Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Skarlát

Nyomtatás
név Skarlát
latin név Scarlatina
csoport Gyermekbetegségek
szakterület Infektológia, Csecsemő- és gyermekgyógyászat
skarlat_fokep_jpg_200911032055356447

leírás

Betegség leírása

A skarlát Streptococcus pyogenes baktérium által okozott bőrkiütésekkel járó, fertőző betegség. Gyermekbetegség, 20 év fölött nem jellemző.
A baktériumnak lehet egy speciális méreganyaga, amelyet eritrogén toxinnak hívunk, ez felelős a skarlát típusos tüneteiért.

A betegség első fázisa rendkívül heveny: Torokgyulladással, magas láz, hidegrázás, nyelési képtelenség, magas pulzusszám, rosszullét, hányás jellemzi. A mandulák vérbőek, fehér lepedékkel fedettek, a nyelv szintén lepedékes, majd a lepedék leválását követően mélyvörös színű. Hurut, orrfolyás nem jellemző.
A második szakasz a bőrkiütések szakasza, amely a láz megjelenését követően 2 nap múlva jelenik meg. Ekkor először a hónaljban, ágyéktájon és a nyakon jelenik meg, majd a teljes testre kiterjed. A bőrkiütések pontszerűek kiemelkednek a bőrből, vörös színűek. Ha végigsimítunk a beteg testén, grízes tapintásúnak érezzük. Az arc kipirult, de a száj környékén sápadtság látszik.
A harmadik szakasz a hámlás szaka. Először az arcon, majd a törzsön, kézen és lábon is finom pikkelyekben hámlani kezd a bőr. Ez kb. 6 hétig tart.

A skarlátnak lehetnek komplikációi, amely a betegséget követően 3-4 hét múlva jelentkezhet: vesebetegség, ízületi gyulladás vagy a szívet érintő gyulladás.

Betegség tünetei

Láz, hidegrázás, torokgyulladás, mélyvörös nyelv („málnanyelv"), vörös, grízes tapintatú kiütések, száj körüli sápadtság, hámlás egy hét múlva.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Záhonyi Csilla Neurológia... Záhonyi Csilla Székesfehérvár