Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Skarlát

Nyomtatás
név Skarlát
latin név Scarlatina
csoport Gyermekbetegségek
szakterület Infektológia, Csecsemő- és gyermekgyógyászat
skarlat_fokep_jpg_200911032055356447

leírás

Betegség leírása

A skarlát Streptococcus pyogenes baktérium által okozott bőrkiütésekkel járó, fertőző betegség. Gyermekbetegség, 20 év fölött nem jellemző.
A baktériumnak lehet egy speciális méreganyaga, amelyet eritrogén toxinnak hívunk, ez felelős a skarlát típusos tüneteiért.

A betegség első fázisa rendkívül heveny: Torokgyulladással, magas láz, hidegrázás, nyelési képtelenség, magas pulzusszám, rosszullét, hányás jellemzi. A mandulák vérbőek, fehér lepedékkel fedettek, a nyelv szintén lepedékes, majd a lepedék leválását követően mélyvörös színű. Hurut, orrfolyás nem jellemző.
A második szakasz a bőrkiütések szakasza, amely a láz megjelenését követően 2 nap múlva jelenik meg. Ekkor először a hónaljban, ágyéktájon és a nyakon jelenik meg, majd a teljes testre kiterjed. A bőrkiütések pontszerűek kiemelkednek a bőrből, vörös színűek. Ha végigsimítunk a beteg testén, grízes tapintásúnak érezzük. Az arc kipirult, de a száj környékén sápadtság látszik.
A harmadik szakasz a hámlás szaka. Először az arcon, majd a törzsön, kézen és lábon is finom pikkelyekben hámlani kezd a bőr. Ez kb. 6 hétig tart.

A skarlátnak lehetnek komplikációi, amely a betegséget követően 3-4 hét múlva jelentkezhet: vesebetegség, ízületi gyulladás vagy a szívet érintő gyulladás.

Betegség tünetei

Láz, hidegrázás, torokgyulladás, mélyvörös nyelv („málnanyelv"), vörös, grízes tapintatú kiütések, száj körüli sápadtság, hámlás egy hét múlva.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek