Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Sarcoidosis

Nyomtatás
név Sarcoidosis
latin név Boeck sarcoidosis
csoport Légzőszervi betegségek
szakterület Allergológia és klinikai immunológia, Tüdőgyógyászat
sarcoidosis_fokep_jpg_2010050314463739691

leírás

Betegség tünetei

Gyakran tünetmentes, köhögés, fulladás, fáradékonyság, fogyás, láz, izületi fájdalom, bőrelváltozás (erythema nodosum: vörös, fájdalmas foltok a bőrön), szemgyulladás (mely fényérzékenységet és homályos látást okozhat).

Betegség leírása

Főként fiatal felnőtteken jelentkező betegség. Valami, eddig nem ismert okból gyulladásos kaszkádrendszer aktiválódik a szervezetben és gyulladásos granulomák (csomók) jönnek létre, több szervben, leggyakrabban a tüdőkapuban elhelyezkedő nyirokcsomókban és a tüdőkben. Attól függően, hogy a szervezet mely részét érinti, változatos tünetek alakulhatnak ki.
A tüdőkapuban található nyirokcsomók megnagyobbodhatnak, és ezek jellegzetes röntgeneltérést okoznak. A tüdőállományában is képződhetnek gyulladásos csomók, melyek növekedhetnek, egymással összeolvadhatnak, hörgőszűkület és lépesméztüdő kialakulásához vezethetnek. A lépesméztüdő egy heges, rugalmatlan, tágulásra képtelen tüdő, mely általában légzési elégtelenséget okoz.


Bőr-sarcoidosis a betegek kb. 15-20 %-ában alakul ki. Főként subcutan csomók (testszerte borsónyi csomók) és erythema nodosum, általában a lábszárak feszítő (elülső részén), ritkában a combokon vagy a felső végtagokon jelentkező fájdalmas, vörös foltok formájában.

A Boeck sarcoidosis ezeken túl, ritkábban változatos szemészeti, idegrendszeri, szív, izom, máj, vese és csonteltéréseket okozhat.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek