Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Stroke felmérés - Sajtóközlemény

forrás: Well PR
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: storke, felmérés, sajtóközlemény

Egy új európai felmérés az iszkémiás stroke elleni védelmet a pitvarfibrillációban szenvedő betegek kezelésének prioritásaként hangsúlyozza
• Az orvosok több mint kétharmada jelenti ki, hogy az iszkémiás stroke prevenciója a pitvarfibrillációban (PF) szenvedő betegek legfőbb kezelési célja
• Az orvosok hangsúlyozzák, hogy alapvetően szükséges az iszkémiás stroke-ok valódi incidenciájának széleskörű ismerete
• A pitvarfibrilláló betegek által elszenvedett összes stroke 92%-a iszkémiás stroke, amely az iszkémiás stroke megelőzését a kezelés alapvető prioritásává teszi

Egy 1000 orvos megkérdezésével végzett páneurópai felmérés új eredményei azt mutatták, hogy az orvosok több mint kétharmada számára az iszkémiás stroke megelőzése a pitvarfibrillációban (PF) szenvedő betegek kezelésének a legfőbb célja. Az iszkémiás stroke a pitvarfibrilláló betegek által elszenvedett leggyakoribb típusú stroke, és emiatt az orvosok szerte Európában hangsúlyozták, hogy alapvetően szükséges az iszkémiás stroke-ok valódi incidenciájának és hatásainak széleskörű ismerete ebben a betegpopulációban. A felmérés eredményeit az Európai Stroke Konferenciával egyidejűleg jelentették be, és az eredmények hangsúlyozzák a további információk és oktatás szükségességét az iszkémiás stroke által a pitvarfibrilláló betegek életére gyakorolt kockázatok és hatások tekintetében.


Minden évben akár 3 millió pitvarfibrilláló beteg szenved el stroke-ot. A pitvarfibrilláló betegek által elszenvedett stroke-ok 92%-a iszkémiás eredetű. Ezek akkor alakulnak ki, ha az agyat vérrel ellátó egyik ér elzáródik, pl. egy vérrög által. Az agyi véráramlás ezen csökkenése vagy teljes akadályozottsága súlyos és jelentős terhet okozó fizikai károsodást, bénulást vagy akár halált is okozhat. A pitvarfibrilláció a leggyakoribb tartósan fennálló szívritmuszavar, amely az összpopuláció körülbelül 2%-át érinti. A betegség a stroke 5-ször nagyobb kockázatát eredményezi.


"Minden orvosnak, aki pitvarfibrillációban szenvedő betegek kezelésével foglalkozik, fel kell ismernie az iszkémiás stroke kockázatát ezen betegeknél." - nyilatkozta professzor Hans-Christoph Diener, az idegtudományok professzora és az Essen-i Egyetem Neurológiai osztályának igazgatója (Németország). - "Manapság nagyszerű és új lehetőségek állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy számos ilyen romboló eseményt megelőzzünk. Kezelőorvosként a mi felelősségünk, hogy szűrés, a diagnózis felállítása és kockázatbecslés révén azonosítsuk a stroke prevencióját igénylő betegeket, majd a legjobb tudásunk szerinti védelmet nyújtsunk a részükre az iszkémiás stroke vagy az intracranialis vérzés lehetséges következményei ellen."


Hét európai ország kardiológusait és háziorvosait kérdezték meg a MedLIVE PULSE online felmérés segítségével, hogy megismerjék a PF kezelésének prioritásaival kapcsolatos álláspontjukat. A felmérésben a felírási szokásokat befolyásoló tényezőket tárták fel, pl. a stroke prevenció fontossága PF-ban, a kezelési tapasztalat és -kényelem szükségességének összehasonlítása, valamint hogy az orvos mennyire van tisztában az iszkémiás stroke incidenciájával. A leglényegesebb eredmények az alábbiakat mutatták:
• Az orvosok 67%-a jelenti ki azt, hogy az iszkémiás stroke prevenciója a PF-ban szenvedő betegek kezelésének a legfontosabb célja.
• Az orvosok 84%-a hangsúlyozza, hogy alapvetően szükséges az iszkémiás stroke-ok PF-ban szenvedő betegekre gyakorolt hatásának széleskörű ismerete, azt is megállapítva, hogy a valódi incidenciát valószínűleg alábecsülik.
• Amikor a receptfelírással kapcsolatos döntést befolyásoló fontos tényezőkről kérdezték őket, az orvosok 56%-a válaszolta azt, hogy a receptfelírással kapcsolatos döntéseiket befolyásoló egyedüli legfontosabb tényező a betegek megvédése az iszkémiás stroke-val szemben, amelyet a kezelés általános hatékonysága (az összes stroke-val szembeni védelem) és a kezelés biztonságossága (a vérzés kockázatának a minimalizálása a betegeknél) követ.
• Amikor arról kérdezték őket, hogy melyik tulajdonságok a legfontosabbak a pitvarfibrillációban szenvedő betegek kezelésének a kiválasztásában, az orvosok 50%-a nyilatkozta azt, hogy a klinikai adatok elérhetősége a legfontosabb figyelembe vett tulajdonság, és 39%-uk választotta a klinikai gyakorlatban szerzett tapasztalatot a kezelés kényelme helyett a mindennapi kezelés során.


"Az iszkémiás stroke egy komoly probléma, nemcsak azért, mert a kockázata olyan magas, hanem az életet megváltoztató potenciális hatása miatt is, amelyet a pitvarfibrillációban szenvedő betegek életére gyakorolhat. Az iszkémiás stroke katasztrofális hatású lehet a betegekre és a családjaikra nézve is, valamint jelentősen befolyásolhatja a mindennapi életüket. A betegség fokozza az egészségügyi források felhasználását és a tartós ápolás szükségességét is." - jelentette ki Trudie Lobban, MBE, a Pitvarfibrillációs Társaság (AFA) alapítója és vezérigazgatója. - "Rendkívül fontos, hogy több munkát végezzünk annak érdekében, hogy növeljük az iszkémiás stroke kockázatának ismertségét, valamint biztosítsuk, hogy a pitvarfibrillációban szenvedő betegek a legátfogóbb védelmet nyújtó kezelésekben részesüljenek."