Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Rühesség

Nyomtatás
név Rühesség
latin név Scabies
csoport Bőr és nemi betegségek
szakterület Bőrgyógyászat
ruhesseg_fokep_jpg_200911031251489818

leírás

Betegség leírása

A rühösség a rühatka által okozott, kifejezett bőrviszketéssel és a bőrön gombostűfejnyi, a vakarás következtében pontszerű varral fedett göbcsékkel járó fertőző betegség.

A rühatka egy piciny, 0,3-0,4 mm-es ízeltlábú, mely képes a bőr szarurétegében élősködni. Az atka a fertőzött egyénről közvetlen, szoros emberi kontaktussal, ritkábban fertőzött ruhaneművel kerül a bőrre. Az atka ezután befúrja magát a bőr felső rétegébe és itt élősködik, lerakja petéit, melyből újabb egyedek kelnek ki.
A betegség tüneteit nemcsak maga az atka okozza, hanem az állatra, a petékre és az atka székletére adott allergiás reakció.

Betegség tünetei

A betegség legjellemzőbb tünete a test szerte fellépő, kínzó viszketés, melyre jellemző, hogy ágymelegben a legkifejezettebb.
A viszketést apró, 0,5-1 mm-es göbcsék kísérik, melyek tetején a vakarás következtében piciny var keletkezik. Ezek a bőrtünetek jellemzően a „puhább" bőrrel fedett területeken fordulnak elő nagyobb számmal. Ezek pl. a kézujjak-lábujjak köze, a csukló, a hónalj, a has és az emlő bőre.
Gyakran látható tünet a nemi szerveken is.
A vakarás következtében a bőr néha baktériumokkal fertőződik felül, gennyes, pörkkel fedett bőrelváltozásokat okozva.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek