Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Rubeolás megbetegedéseket észleltek Ukrajnában

2009. 04. 09 13:36 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Rubeolafertőzés ütötte fel a fejét kijevi oktatási intézményekben, amiből a szakemberek a ciklikusan jelentkező járvány ukrajnai kezdetére következtetnek.
Rubeolában (rózsahimlő) betegedett meg március 30. és április 2. között a kijevi Katonai Hírközlési és Informatikai Főiskola 12 hallgatója és az Ivan Bogun Kijevi Katonai Líceum 26 diákja, akiknél a fertőzést március 14-től kezdődően észlelték. A betegeket a központi katonai klinikán kezelték, a fertőzés könnyű lefolyású, szövődmények nélküli volt, a fertőzöttek közül már csak ketten vannak kórházban - közölte szerdán Ljudmila Muharszka, Ukrajna közegészségügyi-járványügyi főorvosának helyettese az UNIAN hírügynökséggel.

A szakember szerint a nagyon könnyen terjedő fertőzést a katonai líceumba valószínűleg azok a látogatók - köztük kétezer iskolás - hurcolták be, akik a február 23. és 28. között tartott nyílt napok során fordultak meg ott. Az utóbbi napokban nem történtek újabb megbetegedések.

A rubeolafertőzések diagnosztizálása után a közegészségügyi szolgálat a katonai líceumban felajánlotta a betegekkel érintkezett diáktársaknak a védőoltást, de azok a szülőkkel történt konzultációt követően visszautasították a vakcinát. A katonai főiskola mintegy kétszáz veszélyeztetett hallgatója közül huszonötöt oltottak be rózsahimlő ellen.