Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Rövidlátás

Nyomtatás
latin név Myopia
csoport
szakterület Szemészet
rovidlatas_jpg_2011021515031722707

leírás

A betegség leírása, oka, tünetek:


A myops hunyorgót, pislogót jelent görögül, mert a homályos kép hunyorgásra készteti a rövidlátót. Ez a probléma a szem fénytörési hibája, amikor az éles kép az ideghártya előtt keletkezik, egy olyan látászavar, amelyben a távoli tárgyakat elmosódottan látjuk. Vagyis a szem fénytörő képessége nagyobb az egészségesnél, mert a szemgolyó túl hosszú, vagy a szemlencse és a szaruhártya az egészségesnél domborúbb.

Kezdete és oka szerint különféle típusai lehetnek. A felnőttkori rövidlátás hátterében különféle betegségek állhatnak, (pl: cukorbetegség, szürkehályog).
A rövidlátást dioptriában mérik és korrigálható kontaktlencsével, valamint konkáv lencsés szemüveggel.
Genetikailag heterogén, degeneratív változatánál X-kromoszómás recesszív öröklődés is kimutatható.

Egyes kutatások az iskoláskori közeli szemmunkára vezetik vissza, mások szerint a rasszra jellemző alkati jel, de állhat a háttérben keringési zavar is.

A malignus myopia (malignus=rosszindulatú) kivételével a rövidlátás önmagában véve nem szembetegség, de a távollátás geometriai-optikai ellentéte. Ezt a két látáshibát tengelyes leképezési hibának nevezzük. Mindkettő kisebb fénytörési hibának számít.
A veleszületett rövidlátás születéstől fogva megvan, nem múlik el, a gyermekkorban keletkezett fajtája huszonöt éves korig kialakul.

A korai felnőttkorban keletkezett rövidlátás húsz és negyven éves kor között, míg a késő felnőttkorban fellépő rövidlátás negyven éves kor után jelenik meg.
Már a XX. század elején megfigyelték, hogy közvetlenül a közelre nézést igénylő munka után a vizsgált személyek távolpontja akár -1,3 dioptriával is eltolódhat. Ez a munka után negyed óráig állt fenn. Ez a helyzet a személyi számítógépek, a televíziózás korában még sokkal inkább romlott.