Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Rotavírus-fertőzés

Nyomtatás
név Rotavírus-fertőzés
latin név Rota
csoport Gyermekbetegségek
szakterület Csecsemő- és gyermekgyógyászat
rotavirus-fertozes_jpg_2011060115394197985

leírás

Tények a rotavírus-fertőzésről

A rotavírus rendkívül fertőző- A rotavírus-fertőzés a leggyakoribb olyan betegség, amely napokig tartó vizes hasmenést, hányást, lázat okoz az 5 év alatti korosztály körében.
- Legsúlyosabb következménye a kiszáradás.
- A betegség kórokozója a rotavírus, amelynek több típusa ismert.
- A fejlődő országokban a betegség gyors lefolyása és a kórházak nehezebb elérhetősége miatt a halálos kimenetel sem ritka.
- A fejlett országokban - és így hazánkban is - szerencsére ritka a halálos kimenetel, azonban még így is 30 rotavírussal fertőződött kisgyermekből egy kórházba kerül a súlyos fertőzés kövekeztében.
- Az a kis beteg, akit szülei otthon ápolnak és elkerüli a kórházi kezelést, is megszenvedi a napokig tartó, gyakran napi 10-15 vizes hasmenéssel, az étvágytalansággal, lázzal, hányással, fogyással járó betegséget.
- A fertőzés gyakran „végigsöpör" a családon, és a testvérek, szülők is átesnek különböző súlyosságú bélhuruton.

Hogyan okoz a rotavírus betegséget?

A vírus a szervezetbe kerülését követően a vékonybél sejtjeit fertőzi meg. A vékonybél-bolyhok csúcsi felszínén lévő sejtek károsodnak. E sejtek felelősek a szénhidrátok emésztéséért, és a folyadék felszívódásáért. A fertőzés tehát a szénhidrátok bontásának zavarához vezet, és a bélen keresztüli nagy mennyiségű folyadékvesztéssel jár.


A ROTAVÍRUS TERJEDÉSE, ÉS VÉDELEM A FERTŐZÉST KÖVETŐEN


Melyik életkorban fordulhat elő rotavírus-fertőzés?

- Bármely életkorban megbetegedhetünk.

- Öt éves kor alatt azonban szinte minden kisgyermek átesik a fertőzésen. Magyarországon évente körülbelül 2000 négy év alatti gyermek kerül kórházba miatta. Tévhit, hogy a rotavírus-fertőzés csak a bölcsődébe, óvodába járó gyermekeket veszélyezteti. Sajnos a fertőzésnek azok a babák is ki vannak téve, akik nem járnak közösségbe. Rotavírussal bárhol megfertőződhetnek, mert a vírus nagyon ellenálló, hosszú órákig fertőzőképes marad a szennyezett tárgyakon.

- A fertőzés legsúlyosabban a 6-24 hónapos korosztályt érinti, mert az ő immunrendszerük még kevésbé ellenálló a rotavírussal szemben. A tünetek ebben az életkorban a legsúlyosabbak, és a kiszáradás veszélye is ebben az életkorban fenyeget leginkább.

- Életünk során többször is áteshetünk rotavírus-fertőzésen, azonban az életkor előrehaladtával a tünetek fokozatosan enyhülnek, felnőttkorban pedig előfordulhat a betegség tünetmentes átvészelése. Azonban a rotavírust el lehet kapni az enyhe tüneteket mutató felnőttől is.

Milyen gyakori a rotavírus-fertőzés?

A rotavírus-fertőzést az 5 év alatti korosztályban szinte senki sem kerülheti el szociális, kulturális és egyéb helyzettől függetlenül. Különböző súlyossággal átesik rajta minden kisgyermek, és 30 rotavírussal fertőződött kisgyermek közül egy kórházba kerül Középkelet-Európában is.

Rotavírus járványok jellegzetesen a téli, kora tavaszi hónapokban jelentkeznek, de év közben is előfordulnak rotavírus okozta megbetegedések.

Hogyan terjed a rotavírus? Meddig fertőz?

- A rotavírus nagyon ragályos - ha a család egy tagja megfertőződik, akkor a vírus rövid időn belül az egész családot megfertőzi, életkortól függetlenül.

- A rotavírus elsősorban széklettel terjed, trilliónyi vírus ürül a beteg gyermek székletével. Ez rákerül a kézre, csapra, játékokra, kilincsre, stb., és ott napokig fertőzőképes marad. Aki megfogja ezeket a tárgyakat, már viszi is tovább a fertőzést.

- A levegő porszemcséin keresztül is belélegezhetjük a vírust.

- A rotavírust már a hasmenéses tünetek előtt néhány nappal, a lappangási időszakban üríti a beteg, és a tünetek elmúltát követően még néhány napig megtalálható a székletben.

A rotavírus-fertőzést követően kialakul-e védettség a gyermekeknél?

Az első természetes rotavírus-fertőzés átvészelését követően semlegesítő ellenanyagok (=antitestek) képződnek, melyek teljes védelmet ugyan nem nyújtanak, de részleges védőhatásuk miatt a későbbi fertőzések kevésbé súlyos tüneteket okoznak. Az ismételt fertőzések leggyakrabban a 3-5. életévben jelentkeznek.


A ROTAVÍRUS-FERTŐZÉS TÜNETEI, A KISZÁRADÁS


Mikor gyanakodjunk rotavírus-fertőzésre? Milyen tünetekkel jár a fertőzés?

A tünetek pár napos lappangást követően viharos gyorsasággal kezdődnek, vizes hasmenéssel, napi 10-15 széklet ürítésével, hányással, lázzal. A tünetek 3-7 napig is eltarthatnak. A fertőzés legsúlyosabb következménye a folyadékvesztés, amely kiszáradást eredményez. Fontos szabály: minél kisebb a gyermek, annál könnyebben szárad ki.

Mi lehet a rotavírus-fertőzés következménye?

A súlyos rotavírus-fertőzés veszélye: a kiszáradás.
- Minél gyakoribb a hasmenés vagy a hányás, annál nagyobb a folyadékveszteség.

- A láz tovább súlyosbíthatja a folyadékhiányt. A súlyos folyadék- és ásványianyag-veszteség vezet a kiszáradás tüneteihez. Amennyiben a kiszáradást nem kezelik megfelelően, az súlyos sokkos állapothoz, szívritmuszavarhoz, és akár halálhoz is vezethet.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy a csecsemők esetében sokkal hamarabb jelentkeznek a kiszáradás jelei, és náluk a szájon keresztül adott folyadékpótlás is nehézkesebb!

- Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a rotavírus-fertőzés előidézheti olyan krónikus betegségek kialakulását, mint például a lisztérzékenység, fiatalkori cukorbetegség, gyulladásos bélbetegségek.

Melyek a kiszáradás jelei?

• Bágyadt, elesett, csöndes gyermekünk.
• Étvágytalan.
• Kevesebbet pisil a szokásosnál, pelenkázáskor száraz a pelenka.
• Vizelete sötét.
• Száraz a szája, nyelve lepedékes.
• Szomjas. Ezt a kisbabák rendszerint sírással jelzik, vagy különösen mohón nyúlnak a folyadék után.
• Szeme karikás.
• Csecsemők esetében érdemes a szülőnek végigsimítani a kisbaba fejét, és a besüppedt nagykutacs szintén folyadékhiányra utalhat.
• Bőrének rugalmassága csökkent, a hasbőr ráncolhatóvá válik.
• Súlya csökken.
• Lehellete jellegzetes szagú. („acetonos")

A ROTAVÍRUS-FERTŐZÉS MEGELŐZÉSE


Hogyan előzhetjük meg a rotavírus-fertőzést?
Sajnos a rotavírus okozta megbetegedést nagyon nehéz megelőzni. Fontos, hogy megfogadjuk az alábbi tanácsokat, azonban tudnunk kell, hogy ezek nem elégséges feltételei a betegség megelőzésének:

- az általános higiénés szabályok betartása,
- kézmosás minden pelenkázás előtt és után,
- a kisbaba kezének, popsijának lemosása,
- a tárgyak, eszközök fertőtlenítése,
- közösségből a hasmenéses gyermek kitiltása,
- kórházakban a beteg izolációja.

Mindezen óvintézkedések javasoltak és szükségesek is fertőző betegség esetén, azonban sajnos a rotavírus esetén nem akadályozzák meg a fertőzés továbbterjedését és járványok kialakulását. A rotavírus már a jellegzetes tünetek megjelenése előtt ürül a széklettel, azaz fertőz, és napokig fertőzőképes marad a használati tárgyakon.
Az egyetlen hatékony megoldást a védőoltás jelenti.


A ROTAVÍRUS-FERTŐZÉS ELLENI VÉDŐOLTÁSRÓL


Gyakori kérdések a rotavírus elleni védőoltás kapcsán:

• Milyen életkortól adható a védőoltás?

A legtöbb védőoltással ellentétben a rotavírus elleni vakcina beadásának felső életkori határa van. A oltóanyag 6 hetes kortól mindössze 6 hónapos életkorig alkalmazható, későbbi életkorban már nem. Tehát éppen abban az életkorban, amikor a legnagyobb a kockázata a súlyos fertőzésnek (6-24 hónapos kor), már nem megelőzhető a betegség.

Két védőoltás van forgalomban, az egyik 2, a másik 3 adagos. Az egyes adagok beadása között min. 4 hétnek el kell telnie, és az utolsó adagot is be kell adni 6 hónapos korig. Ezért már az első hónapokban érdemes megfontolni, átgondolni a védőoltás beadatását, érdeklődni a gyermekorvosnál. Sok szülő akkor hall valamit a rotavírusról, amikor már nem tehet semmit

• Mennyi idő alatt biztosít védelmet a védőoltás?

Az utolsó adag beadása után két héttel az oltás már hatásos védelmet biztosít a rotavírus-fertőzés súlyos formája ellen.

• Hogyan kell beadni a védőoltást?

Az oltás fájdalmatlan, szájon át adják be a babáknak, szúrás nélkül.

• Vényköteles-e az oltóanyag?

Igen, csak orvos írhatja fel.

• Ki adhatja be a rotavírus elleni védőoltást?

Bármelyik gyermekorvostól kérhető a védőoltás. Fontos, hogy otthon tilos beadni az oltóanyagot, azt kizárólag orvos alkalmazhatja. Mint minden más védőoltásnál, a rotavírus elleni vakcina esetén is orvosi rendelőben kell tartózkodni az oltás beadását követően 30 percig.

• Kell-e figyelni a baba étkezésére az oltás előtt?

Nem. Sem az oltás előtt, sem az oltást követően nem kell korlátozni a baba étel- és italfogyasztását. Mivel a vakcina szájon át adandó, érdemes azonban arra figyelni, hogy ne jóllakottan, teli pocakkal érkezzünk az oltásra a visszaöklendezés elkerülése miatt.

• Beadható-e más oltással együtt a rotavírus elleni védőoltás?

Igen. A rotavírus elleni védőoltás beadható a hazai kötelező oltásokkal együtt (azokkal egyidőben vagy a köztük levő időszakokban is). Mivel az injekcióstűvel adott védőoltások felvételekor előfordul, hogy a csecsemő sírva fakad, érdemes a szájon át adható rotavírus elleni védőoltással kezdeni, ha egy időben történik az immunizáció a kötelező oltással.

• Milyen mellékhatásai lehetnek az oltásnak?

A rotavírus elleni vakcinákkal végzett klinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy a védőoltások jól tolerálható. A leggyakrabban észlelt mellékhatások a következők voltak: ingerlékenység, étvágytalanság, láz, fáradtság. A védőoltást követően nagyon enyhe hasmenés, hányás is előfordulhat.

• Hogyan kell tárolni az oltóanyagot?

Az oltóanyagot - hasonlóan más védőoltásokhoz - hűtőszekrényben, 2-8 °C fokon kell tárolni. Fagyasztani tilos! Éppen ezért érdemes hűtőtáskát vinni magunkkal a patikába. Másik lehetőség, hogy az orvoshoz menet hozzuk el csak a vakcinát a gyógyszertárból, közvetlenül az oltás előtt.

• Mi az olcsóbb, a betegség vagy a védőoltás?

A rotavírus elleni védőoltás nem tartozik a kötelező védőoltások közé, ezért a szülőnek ki kell fizetni a teljes árat. Azonban a betegség átvészelése sem olcsó, hiszen ilyenkor tucatszám kell vásárolni a pelenkát, törlőkendőt, fertőtlenítőszereket, bébiitalokat, sópótlókat, bélflóra helyreállítását segítő gyógyszereket. Arról nem is beszélve, hogy a gyermek immunrendszere legyengül a fertőzés miatt, ami további megbetegedések kockázatát növeli.


6 fontos tény a Rotavírussal kapcsolatban

1. A rotavírus okozta intenzív hányással, hasmenéssel, gyakran lázzal és hasfájással járó fertőzésen 5 éves koráig szinte minden kisgyermek átesik legalább egyszer.

2. Rotavírussal többször is megfertőződhetünk. A második súlyos rotavírus-fertőzést követően azonban a gyermekek már védetté válnak a súlyos lefolyású betegséggel szemben.

3. Kizárólag a védőoltás képes hatékony védelmet biztosítani a rotavírus-fertőzés ellen.

4. A higiéniai körülmények nem befolyásolják, hogy egy kisgyermeket megfertőz-e a rotavírus vagy nem.

5. A súlyos rotavírus-fertőzés kockázata a 6-24 hónapos kor között a legmagasabb.

6. A rotavírus elleni védőoltásnak felső korhatára van: 6 hónapos korig be kell adni az utolsó adagot is.

Dr. Onozó Beáta
Klinikai védőoltási szaktanácsadó
klinikai immunológus, allergológus, gyermekgyógyász
Szegedi Tudományegyetem, Gyermekgyógyászati Klinika

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek