Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Reumatikus gyulladás

Nyomtatás
latin név Rheumatodi Arthritis
csoport
szakterület Reumatológia
reumatikus_gyulladas_jpg_2011011412132966518

leírás

A betegség leírása, tünetek, okok:


Olyan krónikus betegség, amely leginkább az ízületeket érinti. Leggyakoribb a kéz- és a csuklóízületek, valamint a könyök, a nyak, a váll, a csípő, a térd, és a lábfejízületek megbetegedése. Együtt jár az ízület nehéz mozgathatóságával, fájdalmával és funkciókiesésével. Tünetként kísérheti még fáradtság, láz, és a rossz közérzet, sokuknál található vérszegénység (anaemia).


Emeli a csontritkulás (osteoporosis) kockázatát is, különösen, ha valaki kortikoszteroidokat (pl. prednisolont) szed.


Az ízületeken kívül okozhat szemszárazságot, szájszárazságot.


Általában lassan fejlődik ki, jellemzően a felnőttkor (20 és a 45 közöttiek) betegsége, akiknek több mint 75 %-a nő. Keletkezését elősegítheti az ízület valamilyen sérülése, túlzott igénybevétel (nehéz fizikai munka, sporttevékenység), hideghatás, gyulladás, melynek következtében az ízület elkopik. Általában több helyen jelentkezik, és a szimmetrikus ízületek is fájdalmasak lehetnek.


A betegségre való hajlam öröklődhet, de kialakulásához egyéb faktorok is kellenek. Kifejlődését segíthetik bizonyos hormonok szintjében bekövetkező változások is.


Időnként magától megnyugszik, majd újra fellángol. Többnyire a várandósság időszakában is „csendes". Az átmeneti javuláskor a fájdalom teljesen megszűnhet, a mozgás szabaddá válhat. Az ismételten érintett ízületekben azonban maradandó ízületi mozgáskorlátozottság marad vissza (legismertebb a kézujjak ízületeinek duzzadása).