Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Reuma

Nyomtatás
név Reuma
latin név Rheumatismus
csoport
szakterület

leírás

A betegség leírása

Laikus szóhasználatban szokásos rheuma kifejezés nem egy bizonyos betegség meghatározása, hanem gyűjtőfogalom, amely számos, egymástól rendkívül különböző kórképet foglal egybe.
Rheumás betegségeken azokat a hosszan elhúzódó, helyét változtató fájdalommal, mozgáskorlátozottsággal is járó állapotokat érjük, melyek fizikai megterheléstől, lehűléstől, hideg-nedves időváltozástól rosszabbodnak, míg a melegedő, száraz időjárás hatására általában javulnak.
Néhány fajtájánál kimutatható a genetikai örökség.


A testmozgás igen fontos mind a prevencióban, mint pedig a terápiában, mert biztosítja az izmok erősítését, és segíti az ízületi mobilitást is.


A több száz reumás megbetegedés közül a leggyakoribbak a hát, nyak fájdalmak. A leggyakoribb okok a fokozott fizikai igénybevétel, a rossz testtartás, a túlsúly, mely gyulladást tart fenn a gerinc és a csípő ízületeiben, de lehet az idegek nyomása és a csont betegsége. Néha nem lehet kideríteni a kiinduló okot


A rheumatizmus olyan fájdalmat jelent, mely az ízületek körül keletkezik, és nem fertőzés vagy sérülés okozza, hanem gyakran az ízület túlterhelése vagy enyhe sérülése. Általában rövid idő után meg is szűnik. A korral majdnem mindenki érez kisebb-nagyobb fájdalmat, de a legtöbb fájás enyhe lefolyású rheumatizmus, mely hamarosan elmúlik.


Az arthritisz az ízületen belüli gyulladás, ami fájdalmas és merevséget okoz. Ha nem kezelik, az ízületek károsodhatnak.


A kialakulásának okai között fontos szerepet játszik a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás (sok hús, zsír, cukor, nem természetes alapanyagokból készült ételek).Tünetek


Különféle erősségű, a helyét változtató fájdalmak a törzsön, a felső vagy az alsó végtagokon, izületi, csontos területeken vagy lágy részeken (izmok, inak).
Eltarthat néhány naptól több évig.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek