Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

REM magatartászavar (RBD)

Nyomtatás
név REM magatartászavar (RBD)
latin név REM behaviour disorder (RBD)
csoport Idegrendszeri betegségek
szakterület Neurológia
200909101349554882

leírás

A betegség tünetei:

A vezető panasz az éjszaka, alvás során jelentkező hatalmas „mozgásvihar", akaratlan mozgások, felkiáltások. A mozgások, mely során komplex cselekvéssorok (pl. futásszerű lábmozgások) is megjelenhetnek, általában az elalvás után 1.5 órával kezdődnek. Nappali fokozott aluszékonyság.

A betegség leírása:


A normális alvás során több fázison megyünk keresztül. Az egyik ilyen fázis a REM, amit gyors szemmozgás (rapid eye movements, REM) jellemez. Elképzeléseink szerint a REM fázisban álmodunk. Azért, hogy az élénk álomtartalmak ne okozzanak akaratlan mozgást, REM fázisban a szem- és légző izomzat kivételével a legtöbb izomzat tónusa csökken.

RBD megjelenése esetén az izomzat tónusának gátlása nem valósul meg, ezért a éjszakai alvás során az álommal párhuzamosan egyszerűbb vagy összetettebb mozgások vagy felkiáltások alakulnak ki.

Az RBD akár évekkel korábban is megelőzheti a Parkinson-kór, a multiszisztémás atrófia megjelenését. Ritkábban szellemi leépüléshez (demencia) vagy gyógyszerszedéshez (pl. triciklusos antidepresszánsok, MAO gátlók) is kapcsolódhat.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Dr Bódi Éva Rendelőintézeti... Dr Bódi Éva Gyöngyös