Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

REM magatartászavar (RBD)

Nyomtatás
név REM magatartászavar (RBD)
latin név REM behaviour disorder (RBD)
csoport Idegrendszeri betegségek
szakterület Neurológia
200909101349554882

leírás

A betegség tünetei:

A vezető panasz az éjszaka, alvás során jelentkező hatalmas „mozgásvihar", akaratlan mozgások, felkiáltások. A mozgások, mely során komplex cselekvéssorok (pl. futásszerű lábmozgások) is megjelenhetnek, általában az elalvás után 1.5 órával kezdődnek. Nappali fokozott aluszékonyság.

A betegség leírása:


A normális alvás során több fázison megyünk keresztül. Az egyik ilyen fázis a REM, amit gyors szemmozgás (rapid eye movements, REM) jellemez. Elképzeléseink szerint a REM fázisban álmodunk. Azért, hogy az élénk álomtartalmak ne okozzanak akaratlan mozgást, REM fázisban a szem- és légző izomzat kivételével a legtöbb izomzat tónusa csökken.

RBD megjelenése esetén az izomzat tónusának gátlása nem valósul meg, ezért a éjszakai alvás során az álommal párhuzamosan egyszerűbb vagy összetettebb mozgások vagy felkiáltások alakulnak ki.

Az RBD akár évekkel korábban is megelőzheti a Parkinson-kór, a multiszisztémás atrófia megjelenését. Ritkábban szellemi leépüléshez (demencia) vagy gyógyszerszedéshez (pl. triciklusos antidepresszánsok, MAO gátlók) is kapcsolódhat.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek