Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Rándulás

Nyomtatás
latin név Distorsio
csoport
szakterület Reumatológia, Sebészet
randulas_jpg_2010101112235537351

leírás

A betegség leírása, okok, tünetekFicam esetén az ízületek elmozdulnak, az izületi fej valamilyen külső erő, rúgás, ütés, esés, hatására kiugrik a vápából. Ebből következően a környező lágyrészek (inak, izmok) gyakran sérülnek, el is szakadhatnak.
A rándulás enyhébb, akár egy véletlen botlás is előidézheti. Valamely túlzott izületi mozgás következtében az ízfelszinek a trauma pillanatában elhagyják a helyüket, de azonnal visszaugranak. Vagyis az ízületi tok és a szalagok megnyúlnak, de az ízületi fej a vápában marad.

Az érintett ízület és környéke megduzzad, fáj, nyomásra érzékeny, a mozgása beszűkül. Az ízület körüli inak, szalagok, izmok sérülése esetén vérömleny keletkezhet. A térdízület kificamodásával érsérülés is járhat.
Elsősegélyként az ízületet változatlan helyzetben rögzíteni kell, javasolt a hűtése. Rándulásnál elegendő a fásli, a jeges borogatás, az ízület felpolcolása, krémekkel való kezelése. Minden esetben érdemes traumatológust felkeresni a pontos diagnózis megállapítása érdekében.


Az érintett ízületeket hetekig kímélni kell, de fokozatosan el kell kezdeni valamilyen kímélő mozgásformát, illetve rehabilitációs programban való részvétel esetén rendszeresen végezni kell az otthoni gyakorlatokat.


Minden korosztályban előfordul, de gyerekek és idősek körében a leggyakoribb.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Kerepesi Lénárd Fül-orr-gégegyógyászat... Kerepesi Lénárd Cegléd