Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Rágcsálhatnak a nők szülés közben!

Nyomtatás kedvencekhez

Egy szülő nő nem kényszerül koplalásra, ehet száraz süteményt, joghurtot, ihat gyümölcslevet anélkül, hogy annak bármilyen káros hatása lenne a szülésre - állítja egy brit tanulmány.

A British Medical Journalban megjelent kutatást Andrew Shennan, a londoni King's College professzora és csapata végezte.

Az orvosok régtől fogva tiltják a vajúdó nőket attól, hogy egyenek, mert attól félnek az ételdarabok jutnak be a tüdőbe. Ezt különösen akkor tartották veszélyesnek, hogy császármetszést kellett végrehajtani és az anyát altatták. Az ilyen balesetek azonban rendkívül ritkák, egyrészt azért, mert ma már teret nyert a helyi érzéstelenítés, másrészt pedig azért, mert az orvosok úgy vélik: ha a vajúdás hosszú órákon keresztül tart, az éhség árthat az anyának és a gyermeknek egyaránt.

A kutatók összesen 1426 jó egészségnek örvendő, első terhességét viselő nőt vizsgáltak meg. Két csoportra osztották őket: az egyik fele csak vizet ihatott, mint ahogyan ez a legtöbb helyen szabály, a másik csoportot viszont arra biztatják, hogy rendszeres időközökben vegyen magához némi kenyeret, kekszet, gyümölcsöt, sovány joghurtot és gyümölcslevet.

Az eredmény: nem volt alapvető különbség a két csoport között, ami a spontán szüléseket, a vajúdás idejét, illetve a császármetszések arányát illeti. Azonos volt azoknak a nőknek az aránya is, 35 százalék, akikre rájött a hányás, szülés közben. Az is kiderült, hogy semmilyen káros hatással nem volt a gyermekekre édesanyjuk nassolása.