Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Alkoholizmus

Nyomtatás
név Alkoholizmus
latin név -
csoport Pszichiátriai betegségek
szakterület Pszichoterápia, Pszichológia, Pszichiátria
alkoholizmus_jpg_2011040613211246274

leírás

Betegség leírása

Idült betegség, melynek kezdete nagyon alattomos, általában 16- 30 éves kor között kezdődik, s évekig elhúzódhat, anélkül, hogy a beteg segítséget kérne. Férfiak körében sokkal gyakoribb (4:1 arányban), de ma már egyre megfigyelhetőbb nőknél is és egészen fiataloknál.

Magyarországon több mint 1 millió embert érint közvetlenül vagy közvetetten, vagyis sajnos népbetegség. Az alkoholt (amely különféle szeszesitalok összefoglaló neve, szaknyelven etil- alkohol) az emberek többsége hangulatserkentésre, míg mások nyugtatásra használják. Az alkohol ugyanis, attól függően, hogy az ember mennyit fogyaszt belőle, lehet stimuláló szer is, ami felhangolt állapotba hozza az embert, de lehet nyugtató és tompító hatása is. Az alkoholizmus kialakuláshoz szükséges mennyiség és ivászati gyakoriság minden embernél más és más. Betegségnek akkor minősül, amikor mind a testi, mind a lelki, valamint a szociális tünetek is kimutathatók.

Ezek komoly testi és lelki tünetek, úgy, mint:
- sóvárgás (ellenállhatatlan vágy az ivásra)
- megnövekedett tolerancia (azaz toleranciafokozódás, amikor is egyre többet kell inni ahhoz, hogy ugyanazt a hatást érjük el)
- kontrollvesztés (az ivást a nyilvánvaló egészségkárosító hatása ellenére is folytatja, nem tudja abbahagyni, sőt, életét az alkohol megszerzésére és fogyasztására irányuló tevékenységek kötik le kizárólag)
- megvonásos tünetek (delírium tremens*, kézremegés, izzadás, járás zavar, borvörös arcpír, émelygés, étvágytalanság, lelassult reakcióidő)
- beszédzavar (érthetetlen, gyors beszéd, vagy fokozottan lelassult, tompa
- személyiségváltozás (ingerlékenység, agresszivitás, hanyatló intellektuális funkciók, emlékezetkiesés, emlékezet zavarok)
- hangulatzavar (depresszív tünetek, lehangolt vagy lehangolt és mániás ciklusok)
- szorongásos zavarok
- szexuális diszfunkciók (erősen lecsökkent nemi vágy, impotencia)
- alvászavar (lecsökken a mély alvás fázisa, nincs pihentető alvás, felborul az alvás rendszere)
- táplálkozási/emésztési diszfunkciók (étvágytalanság, székrekedés, állandó hányinger)
- szívelégtelenség (ritmuszavar)
- előrehaladott állapotban: idegrendszeri zavarok, idegszövetek visszafordíthatatlan károsodása, májkárosodás,
- túladagolása a légzés leállásához, halálhoz vezethet


*delírium tremens: különböző pszichés-, vegetatív idegrendszeri izgalmi- és testi tünetek együttes jelzője, úgy, mint a vizuális és auditórikus hallucinációk, téveszmék, stb.

Szociális tünetek:
A munkahelyen való erőteljes teljesítménycsökkenés, majd munkaképtelenség, családtagokkal való állandó konfliktusos kapcsolat, agresszív- nem ritkán bántalmazó- viselkedés, megromlott párkapcsolat.

Az alkoholizmus kialakulásában számos tényező játszik fontos szerepet, így például genetikai tényezők. Családvizsgálatok kimutatták, hogy az alkohol anyagcseréjében és a központi idegrendszer alkoholra adott válaszaiban a genetikai tényezők nagyon fontos szerepet játszanak (ugyanakkor a meghatározott öröklésmenet még nem bizonyított). A szétesett családok, válások, családi konfliktusok, munkahelyi változások, a nagyfokú stressz, a magány, az érzelmi zavar, a depresszió, a szorongó személyiségvonások, hasonlóan nagyfokú kockázatot jelentenek kialakulásában.

Tünetek

Sóvárgás, kontrollvesztés, szociális és társas kapcsolatok zavara, toleranciafokozódás, megvonásos tünetek, hangulatzavar, szorongásos zavarok, szexuális diszfunkciók, táplálkozási zavarok, alvászavar, szervkárosodás, szívelégtelenség, percepciózavar, beszédzavar, egyensúlyzavar.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Olvasztó Zoltán Urológia, Nefrológia Olvasztó Zoltán Nyíregyháza