Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Prosztataszűrés a patikában

2009. 02. 28 09:10 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Fontos, olykor túlzás nélkül életmentőnek mondható szűrőprogramokkal védik a gödi polgárok egészségét az önkormányzat és a helyi patika vezetői. A speciális szűrésekhez szponzorokat is találtak, így a költséges vizsgálatok jelentős részét ingyen, a többit kedvezményes áron tudják elvégezni.
- Az Inczeffy patikába jöjjön! - javasolja Lenkei György, a gödi önkormányzat szociális bizottságának elnöke, amikor telefonon jelezzük, hogy kíváncsi lennénk híressé vált lakossági szűrőprogramjukra. Kicsit csodálkozunk - ugyan miért épp egy patikába, miért nem a városházára hívnak? - , de aki a gyógyszertárból nyíló pici irodában helyet foglal és körülnéz, szavak nélkül is mindent megért.

- Bocsánat a szorosságért, meg a sűrű ajtónyitogatásért - mentegetőzik a patika névadó-tulajdonosa, dr. Inczeffyné dr. Ibicsics Katalin -, a jelek szerint mindenki eljött az immunológiai szűrésre, aki bejelentkezett. Bár nem túl nagy a rendelőnk, de a havi több napra felduzzadt, a szponzoroknak köszönhetően általában ingyenes szűréseinket le tudjuk itt bonyolítani.

- Hogy kerül a csizma az asztalra? Ki lehet a gödiek egészségének szponzora?

- Amikor először meghirdettük az Inczeffy Egészségnapot, éppen egy évvel ezlőtt, 2008 márciusában, tudtuk, hogy egyedül nem győznénk pénzzel az ugyancsak drága vizsgálatokat. Ezért kerestünk és találtunk olyan helyi cégeket, vállalkozásokat, amelyeknek profiljukba vág például a csontritkulás, vagy a reumatológiai betegségek elleni küzdelem. Ezek a szűrések ugyanúgy térítésmentesek a gödi lakosoknak, mint például a prosztataszűrés, vagy a vércukor mérése. Látja, tele a naptár, már javában készülünk a márciusi nőgyógyászati tanácsadásra, s persze folytatjuk a koleszterinszint-méréseket, meg a bőrgyógyászati tanácsadást is - avat be a folyamatba a fiatalasszony.

- Vajon hányan vették a bátorságot a prosztataszűréshez? Hisz tudjuk, a férfiak ilyesmit nem szívesen vállalnak.

- A helyi férfiak közül azon a napon 185-en jöttek el! Igaz, a felhívásban benne volt, hogy vérből szűr az urológus orvos és ha szükséges, tanácsokkal is szolgál. Szóval félsz nélkül éltek az alkalommal. Göd ingázó település, általában kora délutántól estig tartanak a szűréseink, de a prosztata vizsgálatokat - a nagy érdeklődés miatt - reggeltől estig egyhuzamban tartjuk.

- Az is fontos, hogy a"fehér köpenyes hideg-rideg" környezet helyett barátságos légkörben, s ha lehet, valamilyen sport-, vagy kulturális rendezvényen ejtsük meg a vizsgálatokat, vagyis oda vigyük a szakembereket, ahol eleve szívesen megjelennek, kikapcsolódnak a gödiek - veszi át a szót Lenkei György.

- Szűr a patika és szűr az önkormányzat is? Nem lesz ebből rivalizálás?

- A patika kezdte, mi meg bekapcsolódtunk, s kialakult egy korrekt munkamegosztás - nyugtat meg a városházi vezető. - Bizonyos szűrések a patikában zajlanak, másokat mi szervezünk, s oda-vissza támogatjuk egymás programjait, ki-ki a rendelkezésére álló eszközeivel. Mivel a 16 ezer lakosú Gödön háziorvosból is, szakorvosból is kevés van, ráadásul szakrendelőintézet csak a szomszédos Dunakeszin működik, elemi érdekünk, hogy itt helyben segítsünk.

- Manapság, amikor a gazdasági válság nyomán ezer lyukat kellene betömködnie a helyhatóságnak, ugyan miből telik még erre is?

- Megoldjuk - mosolyog sejtelmesen Lenkei György, aztán odasúgja: bizottsági elnökként idén is kiharcolta, hogy a szociális célokra betervezett keretösszeg érintetlen maradjon.

- Az önkormányzat 3 milliárdos költségvetésében 22 féle segély kap helyet, az egészségügyre fordított összegekkel együtt évente közel 100 milliót költünk arra, hogy komfortosabban és elégedettebben éljenek itt az emberek. - emeli fel az ujját, s méltán lehet büszke erre a vívmányra. Meg arra, hogy nyugodtan házhoz vitetik a fát, ha valaki tüzelőre kér pénzt, hisz a településen mindenki ismer mindenkit, megbíznak egymásban.

- No és Önök hol, hogyan szűrik a gödieket?

- Saját helyiségeinkben, mert azért nem kell fizetni, vagy mondjuk az óvodában, ahová ingyen jött el egy ortopéd orvos. Kitűnő helyszín a sportpálya és a strand is. Sokkal könnyebben hajlik a férfiember egy prosztataszűrésre a strand elkerített, félreeső zugában, ha előtte, meg utána focizhat, úszhat. Valahogy más a "körítése" az egésznek, s még a vonakodókat is ráveszik a haverok az oldottabb környezetben a vizsgálatra. Persze odafigyelünk, hogy ne csak a patikában, hanem a hirdetőtáblánkon, szórólapokon, a helyi médiában, szóval sok helyen népszerűsítsük ezeket az akciókat.

- Úgy hírlik: a gödi serdülő lányokról sem feledkeznek meg.

- Minden évben 5-6 milliót költünk a humán papilloma vírus (HPV) elleni oltásokra, hogy a helyben lakó, vagy itt tanuló 13 évesek védetté váljanak az igen veszélyes kórokozóval szemben. A felnőtt nőknek 20 ezer forintért adjuk az egyébként 90 ezerbe kerülő, három adagos szérumot. Esetenként a patikai vizsgálatokba is beszállunk anyagilag - így néhány drágább szűrésért kevesebbet kell fizetniük az embereknek: az immunológiai szűrésért például 1500 helyett 1000 forintot, az érrendszeri állapotfelmérésért 7500 helyett 4500-at.

- A megszállottságon túl mi motiválja Önöket? Miért ennyire fontosak a szűrővizsgálatok?

- Ha az egészség megvan, akkor minden más megoldható valahogy - válaszolnak, csattanós befejezésként a beszélgetőpartnerek.