Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Kávéval legyőzhető a prosztatarák?

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: kávé, prosztatarák, halálozás
Kávéval legyőzhető a prosztatarák?

Azoknál a prosztatarákkal diagnosztizált férfiaknál, akik naponta legalább négy csésze kávét isznak, 59 százalékkal alacsonyabb az állapotromlás, illetve a betegség kiújulásának kockázata - derül ki egy friss kutatásból. A vizsgálat azonban nem bizonyítja, hogy a kávé közvetlenül véd a prosztataráktól, valamint arra sincs bizonyíték, hogy csökkenti a betegség miatti halálozás veszélyét.

A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársai csak a kávéval kapcsolatban mutatták ki az összefüggést, amely a teára nem érvényes - bár a szakértők elmondása alapján ez a megfigyelés korlátainak is betudható lehet. „A mintában voltak rendszeres teafogyasztók is, de a mennyiségbeli eltérés náluk legfeljebb napi egy csésze volt" - nyilatkozták a kutatók a Cancer Causes & Control című szakfolyóirat internetes kiadásának hasábjain.


A vizsgálatban több mint 1000 prosztatarák-túlélő vett részt. Mindannyian 35 és 74 év közöttiek voltak, amikor először diagnosztizálták náluk a betegséget, 2002 és 2005 között. Kérdőív segítségével nyilatkoztak táplálkozási és folyadékfogyasztási szokásaikról a prosztatarák megállapítása előtti két évre vonatkozóan.


A szakértők összehasonlították ezt a későbbi kórtörténettel, legalább öt évig figyelve a pácienseket. Összesen 630-an nyilatkoztak a kávéfogyasztásukról, akiknek 61 százaléka legalább napi egy csészével ivott, 12 százaléka pedig minimum néggyel. A nyolcéves mediánú követési időszakban 38-an haltak meg prosztatarákban. Mivel ez viszonylag alacsony szám, a kutatók szerint nehéz megállapítani, hogy a kávéfogyasztás miként befolyásolta.


Egy prosztatarák-szakértő szerint óvatosan kell kezelni a friss eredményt. „Érdekes tanulmányról van szó, mely megerősíti az összefüggést a kávéfogyasztás és a prosztatarák lefolyása között. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a vizsgálatból nem lehet általános következtetést levonni, tehát azt, hogy a kávé kevésbé agresszívabb rákot eredményez" - mondta Dr. Matthew Galsky, a New York-i Mount Sinai Kórház professzora.