Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A marihuána lehet a prosztatarák gyógymódja

2009. 08. 20 10:42 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez

A kannabiszban lévő vegyületek laboratóriumi körülmények között megállították a prosztatarák sejtjeinek növekedését, ami azt jelzi, hogy a kannabinoid alapú gyógyszerek segíthetnek a betegség legyőzésében, közölték szerdán spanyol kutatók.

A madridi Alcala Egyetem munkatársai először humán ráksejtvonalakon kísérleteztek, majd egy vegyületet egereken is teszteltek. Ennek során kiderült, hogy az anyag hatékonyan csökkentette a tumor növekedését a kísérleti állatokban is, miután a sejttenyészetben hatásos volt.

A marihuána gyógyít is

Ines Diaz-Laviada csoportjával a British Journal of Cancer című szakfolyóiratban tette közzé az eredményeket, melyek alátámasztják a marihuánában lévő, kannabinoidnak nevezett hatóanyagok orvosi felhasználása iránti, egyre növekvő érdeklődést.

A vegyületek vélhetően a tumorsejtek felszínén lévő molekuláris kapukat, a receptorokat blokkolják, így akadályozzák a rákos sejtek osztódását. Szakértők mindazonáltal arra figyelmeztetnek, hogy az eredmények kezdetiek és az emberi alkalmazástól még évek választanak el.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Várbiró Mária Rendelőintézeti... Várbiró Mária Celldömölk