Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A marihuána lehet a prosztatarák gyógymódja

2009. 08. 20 10:42 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez

A kannabiszban lévő vegyületek laboratóriumi körülmények között megállították a prosztatarák sejtjeinek növekedését, ami azt jelzi, hogy a kannabinoid alapú gyógyszerek segíthetnek a betegség legyőzésében, közölték szerdán spanyol kutatók.

A madridi Alcala Egyetem munkatársai először humán ráksejtvonalakon kísérleteztek, majd egy vegyületet egereken is teszteltek. Ennek során kiderült, hogy az anyag hatékonyan csökkentette a tumor növekedését a kísérleti állatokban is, miután a sejttenyészetben hatásos volt.

A marihuána gyógyít is

Ines Diaz-Laviada csoportjával a British Journal of Cancer című szakfolyóiratban tette közzé az eredményeket, melyek alátámasztják a marihuánában lévő, kannabinoidnak nevezett hatóanyagok orvosi felhasználása iránti, egyre növekvő érdeklődést.

A vegyületek vélhetően a tumorsejtek felszínén lévő molekuláris kapukat, a receptorokat blokkolják, így akadályozzák a rákos sejtek osztódását. Szakértők mindazonáltal arra figyelmeztetnek, hogy az eredmények kezdetiek és az emberi alkalmazástól még évek választanak el.