Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Prosztata őssejtek okozhatnak rákot

2009. 09. 12 10:00 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: prosztata, őssejt, rák

Korábban gyanú felett álló prosztatasejtekből származnak azok az őssejtek, amelyek a prosztatarák néhány típusát okozhatják - közölték amerikai kutatók a Nature tudományos magazin szerdán megjelent számában.

"Az őssejtek szerepe a prosztatarák kialakulásában sok éve áll a találgatások központjában" - reagált a hírre Helen Rippon, a nagy-britanniai Prosztatarák civil szervezet képviselője. Hozzátette, hogy a most felfedezett őssejtek túlélése és növekedése nem függ a férfi nemi hormonoktól, ami megmagyarázhatja, miért válik a prosztatarák gyakran ellenállóvá azokkal a kezelésekkel szemben, amelyek az androgén hormonok mennyiségét szabályozzák.

Az amerikai kutatók reményei szerint az új tudás birtokában előrébb léphetnek majd a betegség megelőzésében is. Michael Shen, a Kolumbia Egyetem orvosi központjának tudósa és munkatársai a CARN elnevezést adták az újonnan fellelt őssejtnek.

A betűszó a "kasztrálásnak ellenálló Nkx3.1-et termelő" sejtekre utal. Ezek a sejtek általában a dülmirigy belsejét kibélelő szövet egy részét regenerálják, azonban daganatokat is létrehozhatnak, ha bizonyos gének működése megváltozik.

Shen elmondta, korábban úgy vélték, hogy a tumorok a prosztata egy másik sejtrétegéből, az úgynevezett bazális sejtekből indulnak ki. "Korábbi kutatások arra utaltak, hogy a prosztatarák a bazális őssejtekből ered, és azok a rák kifejlődése során differenciálódnak luminális sejtekké - fejtette ki Shen. - Ezzel szemben a CARN őssejtek a prosztatarák luminális eredetére utalnak".

A prosztatarák, amely a tüdőrák után a második leggyakoribb rákos halálok világszerte, évente 254 ezer férfit öl meg.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Barabás Lídia Rendelőintézeti... Barabás Lídia Jászberény