Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Prosztata gyulladás

Nyomtatás
név Prosztata gyulladás
latin név Prostatitis
csoport Urológiai betegségek
szakterület Urológia
200909281222428662

leírás

Betegség leírása

Prosztatitisnek nevezzük összefoglalóan az akut bakteriális prosztatagyulladást, a krónikus prosztatagyulladást, továbbá a nem baktériumok okozta gyulladást és a prosztatizmust is.

Bakteriális eredetű prosztatagyulladás általában a húgyutakon keresztül felszálló különféle kórokozók, általában baktériumok prosztata állományban történő megtelepedésével, majd elszaporodásával jön létre.
Akut prosztatagyulladás inkább a fiatal korosztály betegsége. Nem ritkán igen magas lázzal, levertséggel jár együtt. A képet a fent említett tünetek igen változatos kombinációja uralja láz mellett.

A krónikus gyulladásra a visszatérő húgyúti fertőzések a jellemzőek, a jelentkező tünetek változóak. Gyakran a gáttáji, alhasi fájdalmak helyett csak diszkomfort érzésekről számolnak be a betegek. Azonban itt is kimutatható a masszázs utáni vizelet alapján a fertőzés megléte. Előrehaladottabb esetekben prosztatakövek is megjelenhetnek. A krónikus prosztatagyulladás lényegesen gyakoribb és idősebb életkorban jelentkezik.

Leggyakoribb forma a nem bakteriális eredetű proszatagyulladás. Ekkor különféle egyéb kórokozók ( Chlamidia trachomatis, Trichomonas vaginalis, Toxoplasma gondii ) telepednek meg a prosztata állományába és okoznak vagy az akut bakteriális, vagy a krónikus prosztata gyulladásra jellemző szerteágazó tüneteket. Ekkor csak a vizsgálat során elvégzett tenyésztés visz közelebb a kórokozó meghatározásához.

Prosztatizmusról (prostatadynia) akkor beszélünk, ha a panaszok hátterében identifikálható kórokozó nem áll, egyértelmű anatómiai eltérést nem mutatható ki, ugyanakkor a beteg panaszai egyértelműen prosztata gyulladásra jellemzőek. A kórkép hátterében pszichés komponensek, stressz, izomfájdalom, beidegzési zavarok, neurológiai eltérések állhatnak.


Betegség tünetei

A betegség tünetei igen változatosak. Sokszor dominálóan vizeletürítési zavar áll fenn, gyakori vagy fájdalmas vizeletürítés formájában.
Elvékonyodott vizeletsugár, súlyosabb esetben vizeletelakadás is előfordulhat.
Máskor a deréktáji, gáttáji, alhasi, illetve heretáji fájdalmak, érzészavarok a meghatározóak.
Néha általános panaszok, például láz, egyéb góctünetek hívják fel a figyelmet a betegség meglétére.
Nem elhanyagolható számban a szexuális teljesítőképesség hanyatlása viszi a beteget orvoshoz.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek