Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Prosztata daganat

Nyomtatás
név Prosztata daganat
latin név Prostata neoplasia, prostata carcinoma
csoport Urológiai betegségek
szakterület Urológia
prosztata_daganat_fokep_jpg_2010012610083350183

leírás

Betegség leírása

A betegség Európában és USA-ban a férfiak leggyakrabban diagnosztizált tumoros megbetegedése.
Kialakulásának hátterében elsősorban genetikai és hormonális tényezők állnak.
A férfi nemi hormonnak önálló, tumor keltő (induktív) hatása nem bizonyított, ugyanakkor a daganat progresszióját az androgén felgyorsítja. Környezeti hatások, étrend (A és D vitamin hiány, fehérje dús táplálkozás) befolyásoló hatása valószínűsíthető.
Foglalkozással kapcsolatos környezeti tényezők szerepére is vannak adatok. A foglalkozásuk során kadmium hatásának kitett férfiakban (pl. forrasztás, galvanizálás, akkumulátor- és elemgyártás) magasabb a prosztatarák kifejlődésének kockázata, csakúgy, mint a gumigyári munkásoknál.

A prosztatarák a prosztata mirigyeit bélelő hámból kiinduló rosszindulatú daganat, amely növekedése, burjánzása során a prosztata mirigyeihez többé-kevésbé hasonló mirigyszerű struktúrákat képez, vagyis szerkezetét tekintve a prosztatarák ún. mirigyes rák (adenocarcinoma).
Kis százalékban egyéb, így a prosztata izomszövetéből kiinduló tumor (rhabdomyosarcoma) is ismert, melynek progressziója gyorsabb és gyógy hajlama rosszabb.

Ugyancsak ritka szövettani forma a prosztata mirigyeinek kivezető csöveiből kialakuló, ún. intraductalis neoplasia, mely elhelyezkedése és viselkedése alapján lehet elsődleges (primer) és másodlagos (secunder).

Betegség tünetei

A betegségre utaló korai tünetek nincsenek, gyakran már csak az előrehaladott és sebészileg sem teljes mértékben gyógyítható formában figyelhető meg.
Ekkor a jóindulatú prosztata megnagyobbodásra jellemző elzáródásos és irritatív tünetek jelentkezhetnek (gyakori vizeletürítési inger, éjszakai vizeletürítés, szakaszos vizeletürítés, fájdalmas vizelés), de sokkal gyorsabban rosszabbodnak, és nem vagy nagyon mérsékelten javulnak gyógyszerekre. Sokszor reumásnak tűnő fájdalmak hátterében a prosztatarák okozta csont áttétet diagnosztizálhatjuk.
Alkalmanként véres vizelet vagy ondó hívja fel a figyelmet a prosztatarákra.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek