Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Poszttraumás stressz szindróma, PTSD

Nyomtatás
név Poszttraumás stressz szindróma, PTSD
latin név -
csoport Pszichiátriai betegségek
szakterület Pszichoterápia, Pszichológia, Pszichiátria
pts_fokep_jpg_200911101339115592

leírás

Betegség leírása

A depressziótól meg kell különböztetni a PTSD-t, amely betegséget főként háborús veteránokkal szokták kapcsolatba hozni, ám kialakulhat bárkinél, aki átélt valamilyen félelemkeltő eseményt vagy megpróbáltatást, amelynek része valamilyen fizikai vagy lelki trauma.
A PTSD-t okozó traumatikus események közé tartoznak az erőszakos, személy elleni támadások, természeti vagy ember által előidézett katasztrófák, balesetek, háború és katonai támadások.
Gyermekeknél legtöbbször szexuális bántalmazás következményeként jelenik meg.
Az ebben szenvedő személynél gyakori az érzelmi üresség érzése, az alvási zavarok, visszatérő rémálmok és emlékképek, szorongás és ingerlékenység vagy dühkitörések, de jellemzőek más depressziós tünetek is.
Az erős bűntudat érzése is igen gyakori. Többségük igyekszik elkerülni mindent, ami a traumát kiváltó eseményre emlékeztetné őket.

A betegség tünetei

Apátia (érzelmi üresség, közöny), befelé fordulás, táplálkozási zavar, alvászavar, visszatérő rémálmok és emlékképek, szorongás és ingerlékenység vagy dühkitörések, bűntudat érzése, de jellemzőek más depressziós tünetek is.

Javaslat: Olvassa el „Depresszió" című betegségünket is!

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek