Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Pikkelysömör

Nyomtatás
név Pikkelysömör
latin név Psoriasis vulgaris
csoport
szakterület

leírás

A betegség leírása

Az egyik leggyakoribb krónikus bőrbetegség. Oka tisztázatlan, valószínűleg a szervezet több tényezőjének komplex összhatásán alapszik. Nem fertőz. Patológiai jellege szerint krónikus gyulladás a bőrben, a hám részéről erős hámlás, az irha részéről vérbőség. Csecsemőn még nem mutatkozik, egyébként az élet bármely szakában kezdődhet, ismétlődő kitörésekkel, permanens gócokkal. Évtizedekig fennáll. Általában a végtagok feszítő felszíne, a hajas fejbőr, traumás bőrszakaszok érintettek, de bárhol felléphet.
Alapjelensége a kölesnyi, lencsényi, gyertyacseppszerű, pikkelyekkel fedett psoriatikus papula (=göbcse, az irha vagy a felhám állományában, kisebb, körülírt, kiemelkedő szövetszaporulat), melyet lekaparva, alatta vörös alap marad, mely továbbkaparva pontszerűen vérzik. A papulák csoportokban helyezkednek el, tenyérnyi vagy egész testtájnyi méretekkel.
A psoriatikus bőrre jellemző, hogy ahol ütés, trauma, nyomás, szúrás éri, újabb psoriasis papula jelenik meg. Ahol pedig meggyógyul, fehér folt marad vissza egy ideig (leukoderma psoriaticum).
A pikkelysömör örökölhető, de előfordul olyanoknál is, ahol nincs családi halmozódás. A lakosság 1,5-2 %-a érintett.
A pikkelysömört előidéző tényezők lehetnek különféle gyulladások, hasmenés, fokozott és tartós stresszhelyzet, lelkiválság.

Psoriasis generalista az egész testfelszínt befedő plakk.
A psoriasis universalis már életveszélyt jelentő, kórházi kezelést igénylő betegség


Tünetek

Viaszszerű pikkelyképződés, a bőr nagymértékű elszarusodása, mely alatt foltokban gyulladás alakul ki. Elsősorban a könyökön, térdeken, valamint a hajas fejbőrön fordul elő. Gyakran előzi meg a fejbőr korpásodása.

Jellemző a viszketés és a plakkok/korpák folyamatos hullása a bőrfelületről és a fejbőrről.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek