Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Pattanásos bőr

Nyomtatás
név Pattanásos bőr
latin név Acne vulgaris
csoport Bőr és nemi betegségek
szakterület Bőrgyógyászat
pattanasos_bor_jpg_2011062414215544799

leírás

Betegség leírása

Az akne egy serdülőkorban kezdődő, az arcon, a háton és a mellkason jelentkező, gyulladt csomókkal, gennyhólyagokkal járó igen gyakori bőrbetegség.

Az akne a serdülőkor csaknem kötelező velejárója. Súlyosságát és időbeli lefolyását öröklött hajlam határozza meg. A lányok arca korábban, a fiúké később lesz pattanásos. Normálisan a folyamat kb. 25 éves korra rendszerint teljesen elmúlik.

Az akne tipikus elhelyezkedése az arc, a mellkas és a hát területe.
A gyulladásos elváltozások kialakulásában három fontos mechanizmus játszik közre:
1. a bőr fokozott faggyútermelése
2. a faggyúmirigyek kivezető csövének fokozott elszarusodás útján való elzáródása
3. a felgyülemlett faggyúban baktériumok elszaporodása és gyulladásos sejtek megjelenése a bőrben

Nézzük meg részletesen a fenti három lépést!

1. A faggyútermelés a bőr sajátossága, mennyisége testtájakként és az életkorral változik. Azok a bőrterületek, amelyek sok faggyúmirigyet tartalmaznak, az arc, a hajas fejbőr, a mellkas és a hát. Serdülőkorban a hormonális változások, a faggyúmirigyek működését is befolyásolják. Főleg a férfi nemi hormonok fokozzák a faggyúmirigyek működését. Ezek a fiúk heréiben termelődnek, de kisebb mennyiségben a nőkben is keletkeznek a petefészekben és a mellékvesében. Serdülőkorban tehát a nemi hormonok, főleg a férfi nemi hormonok, fokozott faggyútermelésre késztetik a bőrt, megteremtve az akne kialakulásának alapját.

2. A pattanás kialakulásának első meghatározó lépése a bőrben a faggyúmirigyek kivezető csövének elzáródása, melyet a fokozott szaruképződés okoz a kivezető nyílásokat övező bőrterületeken. Ennek pontos oka mai napig tisztázatlan. A szarucsapok miatt az elzáródott mirigyekből a faggyú nem tud kiürülni, így egy piciny faggyúciszta jön létre. Ez az ún. mitesszer vagy orvosi kifejezéssel a comedo.

3. Az összegyűlt faggyúban elszaporodik egy baktérium, mely kifejezetten az oxigénben szegény környezetet kedveli, ez a baktérium a híres Propionibacterium acnes. A baktériumok a faggyúból szabad zsírsavakat képeznek, melyek gyulladást keltenek a bőrben és kialakul a pattanás tipikus tünete.

Az akne súlyossága alapján több fokozatra osztható. Az elsőben a mitesszerek dominálnak, csak nagyon gyenge gyulladásos tüneteket látunk. A második súlyossági fokozatban a mitesszerek mellett sok erősebben gyulladt, fájdalmas csomó észlelhető, és néhány gennyhólyag is megjelenik. Ebben a stádiumban már számolni kell a hegesedés veszélyével. A harmadik, legsúlyosabb fokozatban már számos, nagy méretű, fájdalmas csomó látható, erős gyulladásos környezetben. A csomókból gyakran genny tör felszínre. A csomók beolvadásakor tályogok keletkeznek, melyekből több összeolvadhat. Ez az ún. konglobált akne (acne conglobata).

A pattanásos tünetek általában nyom nélkül gyógyulnak, de a nagyobb, mélyre terjedő csomók viszont heget hagynak maguk után, melyek elcsúfíthatják később az arcot vagy a hátat. Ezek a hegek később nehezen kezelhetők, így nagyon fontos a heg kialakulásának megelőzése az időben elkezdett pattanás elleni kezeléssel!!!

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek