Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Nem minden betegség ellen nyújt védelmet a házasság

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: betegség, házasság, demecia
Nem minden betegség ellen nyújt védelmet a házasság

Az Ohio Állami Egyetem szakemberei kimutatták, hogy a házassággal járó egészségügyi előnyök igazából csak azokat érintik, akik már eleve jó egészségnek örvendenek, a halál és az időskori hanyatlás ellen azonban nem nyújtanak védelmet. Amint azt a kutatást vezető Hui Zheng, az Egyetem szociológus munkatársa kifejtette, egyesek egészségére jótékonyan hat a házasság, ám nem nyújt ugyanolyan védelmet mindenki számára. Aki például már eleve rossz egészségi állapotban köt házasságot, az nem fogja tapasztalni annak kedvező hatását.

A Journal of Health and Social Behavior című lap márciusi számában közzétett tanulmány során a kutatók közel 800 000 alany adatait követték nyomon, akik 1986 és 2004 között vettek részt az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Felmérésén és saját egészségi állapotukat kellett osztályozniuk. A szakemberek megállapították, hogy azok a személyek, akik sosem voltak házasok és saját egészségüket kiválónak ítélték, kétszer nagyobb valószínűséggel haltak meg három éven belül, mint a szintén kitűnő egészségnek örvendő házasok.

Ugyanakkor minél inkább romlott a házasságban élők egészsége, annál inkább csökkent a halál kockázatának esélyében kimutatható különbség házasok és nem házasok között. Az is megfigyelhető volt, hogy azoknál a személyeknél, akik eleve rossznak határozták meg saját egészségi állapotukat, nem volt kimutatható különbség a halál kockázatában annak fényében, hogy az illető házas volt vagy sem.


Zheng elmondta, hogy a fenti eredmények alapján kimondható, hogy a házasságnak fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, ám ez a szerep elhalványul, ha valaki igazán súlyos beteg lesz.