Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Megviseli a kisgyereket a válás

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: gyerek, válás, szülők
Megviseli a kisgyereket a válás

Egy friss kutatás szerint a válásnak nagyobb hatása van a gyerek-szülő kapcsolatra, amennyiben a gyermek első néhány életévében kerül rá sor. A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy azoknak, akiknek még egészen kicsi korában elváltak a szülei, felnőttkorukban kevésbé lesz stabil a kapcsolatuk saját szüleikkel, mint azoknak, akik már nagyobbak voltak, amikor szüleik szétköltöztek.

A Personality and Social Psychology Bulletin című lapban közzétett két tanulmányban R. Chris Fraley, az Illinois Egyetem munkatársa, illetve Marie Heffernan egyetemi hallgató elsősorban a válásoknak a későbbi szerelmi kapcsolatokra, illetve a szülő-gyermek kapcsolatra gyakorolt hatásait vették górcső alá. Az első vizsgálat során a szakemberek 7735 személyt kísértek figyelemmel, akik korábban részt vettek egy internetes felmérésen, és akiknek közel kétharmadánál elváltak a szülők, átlagosan a megkérdeztettek 9 éves korában. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a személyek, akik elvált szülők gyermeki voltak, kevésbé érezték biztosnak jelenlegi kapcsolatukat a szüleikkel, a legbizonytalanabbnak pedig azok ítélték meg szüleikkel való kapcsolatukat, akiknél a válás még 3-5 éves koruk előtt történt meg.


Hasonló, ám jóval kisebb mértékű összefüggés volt kimutatható aközött, hogy valakinek elváltak a szülei, illetve aközött, hogy később milyen minőségű szerelmi kapcsolatban volt része az illetőnek, amiből a szakemberek arra következtetnek, hogy a válás elsősorban a szülő-gyermek kapcsolatra hat ki, illetve - amint azt további kutatások kimutatták - azon belül is elsősorban az apa-gyermek kapcsolatra. Utóbbi jelenség magyarázatának céljából a szakemberek egy második felmérést is elvégeztek, melyből kiderült, hogy a megkérdezett elvált szülők gyermekeinek 74 százaléka a válást követően az anyánál maradt, 11 százalék az apánál, a többiek pedig nagyszülővel vagy más gondviselővel. A vizsgálatokból kiderült, hogy azoknak a személyeknek, akik az anyjuknál maradtak, sérülékenyebb volt a kapcsolatuk az apjukkal, és fordítva, akik az apjukkal nőttek fel, azoknak az anyjukkal volt kevésbé stabil a viszonya.


Noha még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni, az már most tisztán látszik, a későbbi szülő-gyermek viszony minőségében fontos szerepet játszik az együtt töltött idő, és talán azt is segít jobban megérteni ez a mostani kutatás, miért van az, hogy míg egyesek jó kapcsolatot ápolnak szüleikkel, mások bizalmatlanok velük szemben, és nem érzik úgy, hogy bármiben számíthatnának rájuk.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Dallos László Szülészet-nőgyógyászat... Dallos László Jászberény