Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Megviseli a kisgyereket a válás

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: gyerek, válás, szülők
Megviseli a kisgyereket a válás

Egy friss kutatás szerint a válásnak nagyobb hatása van a gyerek-szülő kapcsolatra, amennyiben a gyermek első néhány életévében kerül rá sor. A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy azoknak, akiknek még egészen kicsi korában elváltak a szülei, felnőttkorukban kevésbé lesz stabil a kapcsolatuk saját szüleikkel, mint azoknak, akik már nagyobbak voltak, amikor szüleik szétköltöztek.

A Personality and Social Psychology Bulletin című lapban közzétett két tanulmányban R. Chris Fraley, az Illinois Egyetem munkatársa, illetve Marie Heffernan egyetemi hallgató elsősorban a válásoknak a későbbi szerelmi kapcsolatokra, illetve a szülő-gyermek kapcsolatra gyakorolt hatásait vették górcső alá. Az első vizsgálat során a szakemberek 7735 személyt kísértek figyelemmel, akik korábban részt vettek egy internetes felmérésen, és akiknek közel kétharmadánál elváltak a szülők, átlagosan a megkérdeztettek 9 éves korában. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a személyek, akik elvált szülők gyermeki voltak, kevésbé érezték biztosnak jelenlegi kapcsolatukat a szüleikkel, a legbizonytalanabbnak pedig azok ítélték meg szüleikkel való kapcsolatukat, akiknél a válás még 3-5 éves koruk előtt történt meg.


Hasonló, ám jóval kisebb mértékű összefüggés volt kimutatható aközött, hogy valakinek elváltak a szülei, illetve aközött, hogy később milyen minőségű szerelmi kapcsolatban volt része az illetőnek, amiből a szakemberek arra következtetnek, hogy a válás elsősorban a szülő-gyermek kapcsolatra hat ki, illetve - amint azt további kutatások kimutatták - azon belül is elsősorban az apa-gyermek kapcsolatra. Utóbbi jelenség magyarázatának céljából a szakemberek egy második felmérést is elvégeztek, melyből kiderült, hogy a megkérdezett elvált szülők gyermekeinek 74 százaléka a válást követően az anyánál maradt, 11 százalék az apánál, a többiek pedig nagyszülővel vagy más gondviselővel. A vizsgálatokból kiderült, hogy azoknak a személyeknek, akik az anyjuknál maradtak, sérülékenyebb volt a kapcsolatuk az apjukkal, és fordítva, akik az apjukkal nőttek fel, azoknak az anyjukkal volt kevésbé stabil a viszonya.


Noha még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni, az már most tisztán látszik, a későbbi szülő-gyermek viszony minőségében fontos szerepet játszik az együtt töltött idő, és talán azt is segít jobban megérteni ez a mostani kutatás, miért van az, hogy míg egyesek jó kapcsolatot ápolnak szüleikkel, mások bizalmatlanok velük szemben, és nem érzik úgy, hogy bármiben számíthatnának rájuk.