Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Övsömör

Nyomtatás
név Övsömör
latin név Herpes zoster
csoport Bőr és nemi betegségek
szakterület Bőrgyógyászat
ovsomor_fokep_jpg_200911301447287876

leírás

Betegség leírása

Az övsömör a bárányhimlő fertőzésen átesett egyének féloldali, tipikusan övszerű elrendeződést mutató, herpesz-szerű hólyagocskákkal és az érintett terület fájdalmával járó gyakori bőrbetegség.

A betegséget a herpeszvírus család egyik tagja, a bárányhimlő vírusa okozza a következő módon. Ha valaki átesik a bárányhimlőn, akkor a gyógyulást követően a vírus nem tűnik el teljesen a szervezetéből, hanem a gerincvelői ideggyökökben (vagy az agyidegek idegdúcaiban) megbújik. Ha szervezet immunrendszere meggyengül, a vírusok ismét elkezdenek szaporodni, és az ideggyökhöz tartozó idegszálak mentén a bőrbe vándorolnak, létrehozva a típusos tüneteket. A tünetek ezért mindig féloldaliak, a középvonalat nem lépik át és az ideg lefutásának megfelelően sávszerűen, övszerűen helyezkednek el. Innen a betegség elnevezése.

A típusos tünetek gyulladt alapon ülő, apró, csoportosan elhelyezkedő hólyagocskák, melyek később kifakadnak, hámfosztott területet hagyva maguk után. Sokszor a hólyagcsák gennyhólyagokká alakulnak, vagy bepörkösödnek. A tünetek általában heg nélkül gyógyulnak, és gyakran fokozottan pigmentált vagy éppen pigmenthiányos területet hagynak maguk után.

A bőrtüneteket tipikus bevezető tünetegyüttes előzi meg, mely az érintett terület érzékenységével, fájdalmával jár. Ezek a tünetek több nappal is megelőzik a bőrelváltozásokat. A nagyfokú fájdalom az elhelyezkedésétől függően sokféle betegséget utánozhat: szívinfarktus, vakbélgyulladás, fogfájás, epehólyag gyulladás stb. Sokszor ilyen gyanúval fordul a beteg orvoshoz, akinél nem találnak a háttérben betegséget. A bőrtünetek megjelenése után azonban rögtön egyértelművé válik a kiváltó tényező. A bőrtüneteket nyirokcsomó duzzanat, hőemelkedés, láz is kísérheti vagy vezetheti be.

A betegség változó mértékű, az érintett területre lokalizálódó idegi (neuralgiás) fájdalommal járhat, mely sokszor a bőrtünetek gyógyulása után is hetekig-hónapokig fennmarad. Ez az ún. posztherpeszes neuralgia.

Az arcon kialakuló övsömör a szemet ellátó idegek útján a szemet is veszélyeztetheti, mely akár vaksághoz is vezethet. A megfelelő agyidegek érintettsége esetén ritkán arcidegbénulás, halláscsökkenés, fülzúgás, szédülés, fülfájdalom is kialakulhat.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek