Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Összefüggés lehet a méhben lévő tesztoszteron és az autizmus között

2009. 02. 17 07:17 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
A magzatvízben lévő tesztoszteron, a legfőbb férfi nemi hormon magas szintje olyan hatással lehet a magzatra, amely gyerekkorban autisztikus zavarokat okozhat. Ezt a cambridge-i egyetem autizmus-kutató központja állapította meg, tíz év alatti gyermekekre kivetítve.
A kutatók 235 olyan korábban terhes nő magzatvízének tesztoszteron-tartalmát vizsgálták meg, akiktől annak idején vettek magzatvíz-mintát és arra kérték az anyákat, hogy töltsenek ki olyan kérdőíveket, amelyek alapját sikerül kiszűrni 6 és 10 év közötti gyermekeik autisztikus jellemvonásait.

„A tanulmány első ízben teszi nyilvánvalóvá a magzati tesztoszteron és az autisztikus jellemvonások közti összefüggést, és megmutatja, hogy a tesztoszteron nem csak a testet, hanem a lelket, vagyis az agyat is férfiasítja" - jelentette ki Simon Baron-Cohen professzor. Ugyanakkor a British Journal of Psychology-ban megjelent tanulmány hangsúlyozza: a kísérletek eredménye alapján nem lehet megállapítani a tesztoszteron-szint és az autizmus klinikai diagnózisa vagy az Asperger-szindróma között, mert ehhez több ezer személytől vett minta lenne szükséges.

Baron-Cohen professzor szerint mivel a férfi magzat átlagosan kétszer annyi tesztoszteront termel, mint a női magzat, ez a tény magyarázatot adhat arra, hogy miért több az autisztikus zavar a fiúknál.

A magzati tesztoszteron magas szintjét korábban már összefüggésbe hozták a beszédkészség lassabb kialakulásával, a többi gyermekkel való kapcsolat nehézségeivel és empátiás problémákkal. Az új tanulmány messzebbre megy, kimutatva a méhen belüli magas szintű férfi hormon és a társas ösztön, valamint a képzelőerő problémái közötti kapcsolatot, ugyanakkor az ilyen gyerekek jól tudnak figyelni és jól emlékeznek a részletekre.