Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Őssejtekből hoztak létre vesét az ausztrál kutatók

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: őssejt, vese, veseátültetés

Ausztrál kutatóknak sikerült létrehozniuk az első őssejtekből kifejlesztett emberi vesét. Az apró szerv egyszer remélhetőleg lecsökkenti a várakozási időt a veseátültetésre.

A Nature Cell Biology szaklapban bemutatott tudományos áttörést hosszú évek kutatása előzte meg, mely során emberi bőrsejteket alakították át szervhez hasonló elemmé, egy néhány milliméter széles mini vesévé. A kutatók azt remélik, hogy a későbbiekben sikerül megnövelni a vese méretét, és az így kapott szervek előre lendítik a kutatásokat, valamint a gyógyszerek olcsóbb és gyorsabb fejlesztését is lehetővé teszik. A következő 3-5 éven belül a mesterséges szervek lehetővé tehetik, hogy az orvosok a testen belül gyógyítsák a károsodott vesét, ahelyett, hogy hagynák kifejlődni a betegséget addig, amikor már csak a szervátültetés segíthet.


A mesterséges vesét az ausztrál Queensland Egyetem Molekuláris Élettudományi Intézet kutatócsoportja fejlesztette ki.


Brandon Wainwright professzor elmondta, hogy a vese kifejlesztése olyan volt, mint „a főzés tudományos megközelítése". A kutatóknak módszeresen meg kellett vizsgálniuk, mely gének kapcsolnak be és ki a vese fejlődése során, majd a bőrsejteket manipuláció révén embrionális őssejtekké kellett változtatniuk, amelyek önállóan szerveződve komplex emberi struktúrákat alkottak. A professzor azt is hozzátette, hogy eredményük a szervátültetésben és a vesebetegek gyógyszereinek fejlesztésében is segíthet. Az emberi vese különösen hajlamos a károsodásra a kísérletek közben, ezért a hatékony gyógyszerek kifejlesztése rendkívül sok pénzt és időt emészt fel.


Melissa Little, az egyetem másik professzora azt is hozzátette, hogy a kutatók a későbbiekben megpróbálhatnak teljesen kifejlett veséket létrehozni átültetésre, vagy akár mini vesék csoportjait is felhasználhatják erre a célra, amivel javítani lehetne a betegek veseműködését. Little professzor szerint azonban ezekre az előrelépésekre valószínűleg még legalább egy évtizedet kell várni.