Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Megszűnhet a vérhiány az őssejtekből készült mesterséges vérrel

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: őssejt, művér, vérhiány, teszt, mesterséges vér
Megszűnhet a vérhiány az őssejtekből készült művérrel

Két éven belül megkezdődhet az őssejtekből előállított mesterséges vér embereken történő tesztelése. A kutatás mögött álló tudósok úgy vélik, az ipari mennyiségben előállított vér segítségével megszűnnek majd a kórházi készlethiányok, és ezrek menekülhetnek meg az idő előtti haláltól.

A nagy áttörés az Edinburgh és a Bristol Egyetem kutatóihoz fűződik, akik a világon először állítottak elő csontvelőből nyert őssejtek segítségével többmilliárdnyi vörösvérsejtet. Sajnos, hiába tűnik soknak ez a szám, egy átlagos transzfúzióhoz - amely 2,5 milliárd vörösvérsejtet tartalmaz - még ez sem elegendő. Ám a kutatók elméletileg hamarosan arra is képesek lesznek, hogy a néhány napos emberi embriókból nyert őssejtek segítségével olyan mennyiségű vért állítsanak elő, amely akár egész Anglia vérellátását biztosítaná.

Az Edinburgh Egyetem professzora, Marc Turner szerint két-három éven belül eljön az idő, amikor egészséges önként jelentkezőkbe fecskendezhet egy teáskanálnyi mesterséges vért. Ezután további klinikai tesztelések következnének, és egy évtizeden belül akár meg is kezdődhetne a mesterséges vér rutinszerű alkalmazása. Húsz éven belül már arra a szintre juthat a tudomány, hogy évi egymillió liter mesterséges vért tudnak majd előállítani, ami az ország teljes igényét lefedné.

Turner professzor úgy véli, célszerű lenne a mesterséges vért 0 negatív vércsoportúvá készíteni, mivel ez a fajta vér a lakosság 98 százalékának adható lenne. A vérgyártáshoz olyan embriókat használnának, amelyek mesterséges megtermékenyítésből maradtak meg, és kutatási célokra adományoztak.