Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Egy lépéssel közelebb a humán klónozáshoz

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: őssejt, klón, embrió, humán klónozás
Egy lépéssel közelebb a humán klónozáshoz

Az orvostudomány számára felbecsülhetetlen forrást jelentene a klónozott embriókból származó őssejtek. Az őssejtek olyan sejtek, melyek nincsenek elköteleződve semmilyen fejlődési irányban sem, ezért azokból elő lehet állítani új szívizmot, csontot, idegszövetet, vagy pótolni bármilyen más szerv sejtjeit. Ily módon helyre lehetne állítani szívrohamon átesett betegek szívműködését, vagy gerinctöréses balesetet szenvedők mozgását. A legeredményesebben embrionális őssejtek kezelhetők, ezek az elemek legkönnyebben a fejlődő embrióból nyerhetőek ki. Azonban ezek alkalmazása súlyos etikai problémákat vet fel, ráadásul a más módon előállított őssejtek olcsóbbak is. Épp ezért sok országban a humán embriók ilyen célra való feláldozása tiltott.

Mindazonáltal folyamatban vannak olyan kísérletek, melyek felajánlott embriók segítségével próbálják visszaállítani vak emberek látását. Azonban felmerül egy probléma: a beültetett szövet sejtfelszíni mintázata más, mint a befogadóé, ezért az immunológiai összeférhetetlenség miatt kilökődés jön létre. Ezt egy ügyes trükkel lehet áthidalni, a szomatikus nukleáris transzferrel - ezt alkalmazták Dolly bárány 1996-os klónozása során is - vagyis a donor petesejt saját DNS-ének elpusztítását követően annak helyére testi sejtekből (például bőrből) származó DNS-t ültetnek be. Ezután a petesejtet elektromossággal stimulálva létrejön az embrió. A módszer azonban humán sejteknél nem működik kielégítően, ugyanis a fejlődés 6-12 sejtes stádiumban megreked.


Most az Oregoni Egészségtudományi Egyetem munkatársai képesek voltak eljutni a blasztocisztás stádiumig is, ami már 150 sejtet jelent. A Cell oldalain bemutatott módszer segítségével így hozzá lehetne jutni embrionális őssejtekhez. A Dr. Shoukhrat Mitalipov és munkatársai által előállított őssejtek tulajdonságai teljes mértékben megfelelnek a valódi őssejteknek, tehát minden szöveti elem kialakítható belőlük. A módszer nem csupán hatékony, de biztonságos is, ráadásul etikai aggályok sem merülhetnek fel.