Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Az időskori leukémia kialakulásáért idős őssejtek a felelősek

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: időskor, leukémia, őssejt, öregedés
Az időskori leukémia kialakulásáért idős őssejtek a felelősek

Az emberi őssejtek nem képesek ellenállni az öregedés folyamatának - állítják a Stanford Egyetem Orvosi Karának munkatársai. Ismert, hogy az immunrendszer működése az öregedéssel párhuzamosan csökken. Dr. Wendy Pang és munkatársai a vérképzés őssejtjeit tanulmányozták, és ezen keresztül próbálták megérteni, hogy a leukémia aránya és a fertőzések száma (például: megfázás, influenza) miért emelkedik a korral párhuzamosan.

A kutatók megállapították, hogy a 20-35 év közötti egyénekkel szemben 65 éves kor felett az őssejtek jóval kevesebb limfocitának nevezett fehérvérsejtet hoznak létre, ennek következtében renyhébb lesz a vírusokkal, baktériumokkal szembeni immunreakció. Ugyanakkor a mieloid típusú fehérvérsejtek termelése viszont fokozódik, ami viszont azt magyarázza, hogy időskorban miért magasabb a mieloid leukémia előfordulási aránya. A Proceedings of the National Academy of Sciences legutóbbi számában megjelent vizsgálat során 15 egészséges idős egyén és 28 fiatalember csontvelőjéből származó mintában térképezték fel a sejtek eloszlását, illetve a sejtciklus-profilt.


Megállapították, hogy a csontvelői őssejtek idősekben a minta magasabb hányadát teszik ki, mint fiatalokban, ráadásul ezek a sejtek magasabb osztódási hajlamot is mutattak, azonban ezek a különbségek nem vonták maguk után a hatásfok javulását. A sejtek tisztítása és laboratóriumi tenyésztése kimutatta, hogy az idősekből származó őssejtek kevésbé voltak képesek B-limfocita-irányban elköteleződni, jóval inkább a mieloid elköteleződés volt jellemző. Immunhiányos egerek csontvelő-átültetése idős egyénekből származó őssejtek esetén magasabb sejtszámot eredményezett, szintén mieloid túlsúllyal.


Pang összehasonlította a különböző korú egyénekből származó őssejtek genetikai profilját, és megállapította, hogy idősebb donorok esetén számos időskori genetikai változással számolni kell, melyek a sejtciklus, a sejtszaporodás és a sejtfejlődés folyamataiban érintettek, illetve a DNS-javítás és a programozott sejthalál során töltenek be alapvető szerepet.


A kutatás végeredménye megegyezett az állatkísérletben tapasztaltakkal, vagyis idősebb egyénekben az őssejtek nemcsak kevésbé működtek hatékonyan, de táptalajt adtak a daganatos betegségek kialakulásának is.