Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A szívszöveteket őssejtekkel hozták helyre

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: szívszövet, őssejt, szívszövet
A szívszöveteket őssejtekkel hozták helyre

Kutatók arról számoltak be, hogy eddig egyedülálló módon a beteg saját szívéből kinyert őssejtek felhasználásával sikerült helyrehozniuk a szívszövet károsodását.

A Lancet szakfolyóiratban közölt kutatás során az eljárás biztonságosságát tesztelték, de a kutatók a szív pumpáló képességének javulásáról is beszámoltak. A kutatók azt állítják, ez volt az első eset, hogy szívsejteket használtak fel emberi kezelésben, miután az állatkísérletek ígéretes eredményeket hoztak.

Az előzetes kísérletben olyan szívelégtelenségben szenvedő betegek vettek részt, akik bypass műtéten estek át. A műtét során a szívszövet egy darabját kivették a jobb pitvari fülcséből. A mintából őssejteket izoláltak, és minden egyes beteg számára körülbelül kétmillió őssejtet tenyésztettek ki. A sejteket 100 nap múlva befecskendezték.

Az orvosok a bal kamrai ejekciós frakció segítségével mérték a szívverés hatékonyságát. Az adatok azt mutatták, hogy a 14 kezelésen átesett betegben a kezdeti 30,3 százalékos arány a kísérlet negyedik hónapjára 38,5 százalékra emelkedett. Az őssejtkezelésen nem átesett hét beteg ejekciós frakciója nem változott. Dr. Roberto Bolli, a Louisville-i Egyetem egyik kutatója elmondta, az eredmények azért jelentősek, mert azt bizonyítják, hogy a szív őssejtek szignifikáns mértékben képesek javítani a szív kontraktilitását.

Nem a szív azonban az egyetlen forrás, amelyből hasznos őssejteket lehet kinyerni. Már korábban végeztek olyan kísérleteket, melyek során a csontvelőből származó őssejteket használták fel a kezeléshez. Anthony Mathur, a Londoni Orvostudományi Egyetem professzora és John Martin, a University College London professzora már széleskörű, randomizált klinikai kísérleteket folytatnak. Azt vizsgálják, milyen hatást gyakorol a betegekre a saját csontvelőjükből kinyert őssejtek beültetése a szívrohamot követő hat órán belül. Mathur a szív őssejt kísérletről azt állítja, hogy bár nagyszerű és ígéretes, az eredmények igazolásához nagyobb szabású kísérletekre lesz szükség. A professzor szerint az ejekciós frakció javulása nem ugyanaz, mintha a túlélési arány vagy az életminőség nőne.

Peter Weissberg professzor, a Brit Szív Alapítvány igazgatója szerint a következő lépés az, hogy a javulást az utolsó kísérlettel is bizonyítsák, és kimutassák, hogy a sejtek valóban pótolják a károsodott szívsejteket, vagy olyan molekulákat választanak ki, amelyek elősegítik a szív gyógyulását. A klinikai kísérletek következő szakasza várhatóan 2012-ben kezdődik meg.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Árvai Ferenc Kórházi szakorvos Árvai Ferenc Szombathely