Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Orbánc

Nyomtatás
név Orbánc
latin név Erysipelas
csoport Bőr és nemi betegségek
szakterület Bőrgyógyászat
orbanc_fokep_jpg_200911301535286052

leírás

Betegség leírása

Az orbánc a bőr lázas állapottal járó, a felületes nyirokutakat érintő, baktérium okozta fertőző betegsége.

A baktérium a bőrbe hámsérüléseken keresztül jut be, melyek sokszor szabad szemmel nem is észrevehetőek, sokszor egy banális sérülés következményei. A behatolási kapu azonban gyakran könnyen azonosítható. Lehet például a sarok berepedése, a lábujjak közötti gombásodás okozta maceráció, műtéti seb stb.

A baktérium a nyirok utakon terjed, nagyfokú gyulladást okozva. Az orbánc leggyakoribb az alsó végtagon, de a karon vagy az arcon sem ritka. Általában egyoldali. A folyamat a szélén lángnyelvszerűen terjed. Az érintett oldali nyirokcsomók fájdalmasan megduzzadhatnak.

A típusos tünetek: rossz közérzet, láz, hidegrázás kíséretében az érintett terület bepirosodik, fájdalmassá válik, megduzzad, rajta a bőr feszes fénylő, érintésre fájdalmas, melegebb tapintatú. Sokszor a gyulladás olyan nagyfokú, hogy hólyagok, bevérzések, tályogok és ennek talaján fekélyek alakulnak ki. Gyenge immunrendszerű egyéneken, cukorbetegekben, rossz keringésű illetve nyiroködémás végtagon gyakrabban alakul ki a betegség.

Ha azonos területen egymás után több alkalommal alakul ki orbánc, a nyirok utak tartósan károsodnak és ez nyiroködémához vezet az érintett régióban, leggyakrabban az alsó végtagokon.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Bilekov Éva Kórházi főorvos Bilekov Éva Kiskunhalas