Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Orbánc

Nyomtatás
név Orbánc
latin név Erysipelas
csoport Bőr és nemi betegségek
szakterület Bőrgyógyászat
orbanc_fokep_jpg_200911301535286052

leírás

Betegség leírása

Az orbánc a bőr lázas állapottal járó, a felületes nyirokutakat érintő, baktérium okozta fertőző betegsége.

A baktérium a bőrbe hámsérüléseken keresztül jut be, melyek sokszor szabad szemmel nem is észrevehetőek, sokszor egy banális sérülés következményei. A behatolási kapu azonban gyakran könnyen azonosítható. Lehet például a sarok berepedése, a lábujjak közötti gombásodás okozta maceráció, műtéti seb stb.

A baktérium a nyirok utakon terjed, nagyfokú gyulladást okozva. Az orbánc leggyakoribb az alsó végtagon, de a karon vagy az arcon sem ritka. Általában egyoldali. A folyamat a szélén lángnyelvszerűen terjed. Az érintett oldali nyirokcsomók fájdalmasan megduzzadhatnak.

A típusos tünetek: rossz közérzet, láz, hidegrázás kíséretében az érintett terület bepirosodik, fájdalmassá válik, megduzzad, rajta a bőr feszes fénylő, érintésre fájdalmas, melegebb tapintatú. Sokszor a gyulladás olyan nagyfokú, hogy hólyagok, bevérzések, tályogok és ennek talaján fekélyek alakulnak ki. Gyenge immunrendszerű egyéneken, cukorbetegekben, rossz keringésű illetve nyiroködémás végtagon gyakrabban alakul ki a betegség.

Ha azonos területen egymás után több alkalommal alakul ki orbánc, a nyirok utak tartósan károsodnak és ez nyiroködémához vezet az érintett régióban, leggyakrabban az alsó végtagokon.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek