Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Nyugtalan lábak szindróma (RLS)

Nyomtatás
név Nyugtalan lábak szindróma (RLS)
latin név Restless legs syndrome (RLS), Wittmaack-Ekbom szindróma
csoport Idegrendszeri betegségek
szakterület Neurológia
nyugtalan_labak_szindroma_jpg_2011051715100931957

leírás

Jellemzően az időskor betegsége, 75 év felett akár 15%-kos is lehet az előfordulása. Nőkben gyakrabban jelentkezik, mint a férfiakban.

Erős és sürgető kényszerrel járó állapot, mely arra készteti a beteget, hogy megmozgassa a lábait. A mozgást (lábrázást, helyben járást) követően ez a kényszer enyhül. A kényszerrel együtt kellemetlen érzés, zsibbadás és fonákérzés is társulhat.

A tünetek nyugalomban, illetve éjszaka súlyosabbak: gyakrabban és erősebb késztetéssel jelenhetnek meg. A mozgáskényszer leggyakrabban az alsó végtagokat érinti, de ritkán a felső végtagokon is megjelenhet.

Az nyugtalan lábak szindróma lehet primer (azaz önállóan előforduló betegség), azonban gyakran társul más megbetegedésekhez (szekunder forma):
• Vashiány
• Terhesség
• Parkinson-kór
• Vesebetegség
• Pajzsmirigy megbetegedés
• Gyógyszerszedés (dopamin-rendszeren keresztül ható hányingercsillapítók, bizonyos depresszió ellenes gyógyszerek, epilepszia ellenes gyógyszerek).
A nyugtalan lábak szindróma gyakran jelentkezik polineuropátia mellett, azonban ilyen esetekben nem a polineuropátia a kiváltó ok.


Periodikus végtag mozgászavar (periodic limb movement disorder) a főleg felületes alvásfázis alatt (1-2 stádiumban) jelentkező sztereotíp, főleg alsó végtagi mozgások, melyek pár másodperctől 1-2 percig is letarthatnak. A PMLD gyakran társul a nyugtalan lábak szindrómához.


A betegség tünetei:

Zsibbadás. Fonákérzés. Mozgáskényszer. Kellemetlen érzet a lábakban, mely mozgást követően enyhül. Alvászavar, nappali aluszékonyság, fáradékonyság, depresszió, kialvatlanság.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek