Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Nemi vágy (libido) csökkenése

Nyomtatás
név Nemi vágy (libido) csökkenése
latin név -
csoport
szakterület

leírás

A betegség leírása

A libidó, nemi vágy szexuális kapcsolat iránti törekvés. Csökkent libidót okozhatnak egyes betegségek, rossz általános állapot, továbbá pszichés zavarok.
Paradox módon csökkenhet a libidó egyes antibébi tabletták szedésekor (holott éppen a nem kívánt terhesség miatti görcsös együttlét megszüntetésére lennének hivatottak), de állhat a háttérben a pajzsmirigy működési zavara, amelyet orvosi vizsgálattal lehet ellenőrizni. Vannak olyan nyugtatók is, amelyek szintén okozhatják a vágy kihűlését. Egyoldalú táplálkozás esetén, ha a szervezet nem jut elegendő folsavhoz, magnéziumhoz, B1 és B6 vitaminhoz, szintén csökkenhet a nem vágy.
Vagy éppen ellenkezőleg a túlzott élvezeti szer (alkohol, nikotin, drogok) használat, vagy a túl korán kezdett szexuális élet korai kiégéshez vezethet.
Idősebbeknél okozhatják különféle szív- és érrendszeri betegségek, cukorbaj, és más krónikus betegségek.
Egyes kutatók szerint a férfiak libidóját csökkenti a női túlzott fel- és kitárásának divatja.
Természetesen okozhatja a nemi vágy csökkenését az áldott állapot, a szülés utáni időszakban és a változókorban is előfordulhat, vagy a gyász is - átmenetileg.
Egyes kutatók odáig mennek, hogy az okokat a csonka családban keresik, ahol a gyerekek előtt nincs férfi vagy nő példa. Mások pedig a nőideál hiányát jelölik meg okként.
A libidó a pubertás idején fejlődik ki és a nemi mirigyek működésének teljes kialvása szünteti meg.


Tünetek

Szex terén nehéz megmondani, hogy mi a normális. Ha azonban a szexuális étvágy minden különösebb ok nélkül (erősebb testi-lelki igénybevétel, fáradtság, nagymértékű testsúlyváltozás, komoly, nagy váltás az életben, fokozott stressz, kudarctól való félelem, kihunyt érzelem, továbbá lásd a betegség leírásánál) jelentősen csökken, érdemes utána járni, hogy mi okozza.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Cselik Zsolt Sugárterápia, Klinikai... Cselik Zsolt Kaposvár