Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Nemi szervek Candida fertőzése

Nyomtatás
név Nemi szervek Candida fertőzése
latin név Vulvovaginitis candidiosa, balanitis candidiosa
csoport Bőr és nemi betegségek
szakterület Bőrgyógyászat
candida_albicans_fokep_jpg_201104141734232789

leírás

Betegség leírása:


A nemi szervek Candida albicans nevű gomba és egyéb rokon sarjadzógomba fajok által okozott, gyulladással, folyással járó megbetegedése. A gomba normál körülmények között is előfordul a bőrön, a szájüregben, a gyomor-bél traktusban és a hüvely nyálkahártyáján is. Alacsony csíraszámban tünetet nem okoznak. Bizonyos körülmények elősegíthetik a gomba túlzott, kóros mértékű elszaporodását, gyulladásos tüneteket okozva. A betegség szexuális érintkezés útján átadható. Az esetek kb. ötödében tünetmentes egyén adja tovább a kórokozót. A gomba elszaporodását elősegíti többek között fennálló cukorbetegség, antibiotikum kúra (megbomlik a normál bőrflóra), az immunrendszer legyengülése is.Tünetek:


Nők:
A betegség kezdetén a szeméremajkak viszketése, égő érzése, vörössé válása, megduzzadása jellemző. Gyakran kíséri vizelési panasz, gyakori vizelési inger. A hüvelynyálkahártya vörössé válik, folyás kezdődik, a hüvelyfalon csomós, túrós, fehéres felrakódás látható. A fertőzés még a kezelések ellenére is gyakran kiújul, főleg, ha a hajlamosító tényező még fennáll, vagy a szexuális partner még üríti a kórokozót. A visszatérő/kiújuló fertőzés tünetei általában enyhébbek, ilyenkor leginkább a sűrű, krémszerű, csomós hüvelyváladék a jellemző.


Férfiak:
Élénk vörös bőrelváltozás vagy apró tűszúrásnyi kiütések elsősorban a makkon, esetleg a fityma belső felszínén. Heves viszketés, égő érzés kíséri. Súlyos esetben kisebesedés, gennyes hólyagok keletkezhetnek. A húgycsőből folyás nem jellemző.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek