Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Napgomba

Nyomtatás
név Napgomba
latin név Pityriasis versicolor
csoport Bőr és nemi betegségek
szakterület Bőrgyógyászat
napgomba_fokep_jpg_2010032911590789278

leírás

Betegség leírása

A pityriasis versicolor vagy közismert nevén a napgomba egy sarjadzó gomba (Malassezia furfur) által okozott gyakori, felületes bőrbetegség, mely jellegzetes, kezdetben barnás, majd a bőr barnulási képtelensége miatt fehér foltok képében jelentkezik.

A kórokozó gomba a bőrön, a hajas fejbőrön normálisan is megtalálható. Ha túlzott mértékben elszaporodik, először barnás, térképszerűen összefolyó, finoman hámló, érményi-tenyérnyi foltok jelennek meg, melyek az egész törzset is elboríthatják.
A mellkas, a hát és a nyak a leggyakoribb előfordulási helye a betegségnek. A tünetek panaszt nem okoznak. A gomba egy speciális anyagot termel, mely gátolja a bőrben a pigment képződését, így ezeken a területeken a bőr előbb-utóbb kifehéredik.
Nyáron, amikor az ép bőr normálisan lebarnul, a gombával fertőzött bőr nem tud, így a kontraszt sokkal kifejezettebb lesz és a tünetek sokkal feltűnőbbek. A gomba sokszor a hajas fejbőrről kerül a nyak és a törzs bőrére.
Elhízott és izzadásra hajlamos egyéneken, párás környezetben gyakoribb. Szoros, testhez tapadó ruházat állandó viselése is hajlamosíthat kialakulására.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek