Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Napgomba

Nyomtatás
név Napgomba
latin név Pityriasis versicolor
csoport Bőr és nemi betegségek
szakterület Bőrgyógyászat
napgomba_fokep_jpg_2010032911590789278

leírás

Betegség leírása

A pityriasis versicolor vagy közismert nevén a napgomba egy sarjadzó gomba (Malassezia furfur) által okozott gyakori, felületes bőrbetegség, mely jellegzetes, kezdetben barnás, majd a bőr barnulási képtelensége miatt fehér foltok képében jelentkezik.

A kórokozó gomba a bőrön, a hajas fejbőrön normálisan is megtalálható. Ha túlzott mértékben elszaporodik, először barnás, térképszerűen összefolyó, finoman hámló, érményi-tenyérnyi foltok jelennek meg, melyek az egész törzset is elboríthatják.
A mellkas, a hát és a nyak a leggyakoribb előfordulási helye a betegségnek. A tünetek panaszt nem okoznak. A gomba egy speciális anyagot termel, mely gátolja a bőrben a pigment képződését, így ezeken a területeken a bőr előbb-utóbb kifehéredik.
Nyáron, amikor az ép bőr normálisan lebarnul, a gombával fertőzött bőr nem tud, így a kontraszt sokkal kifejezettebb lesz és a tünetek sokkal feltűnőbbek. A gomba sokszor a hajas fejbőrről kerül a nyak és a törzs bőrére.
Elhízott és izzadásra hajlamos egyéneken, párás környezetben gyakoribb. Szoros, testhez tapadó ruházat állandó viselése is hajlamosíthat kialakulására.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Tóth Margit Belgyógyászat... Tóth Margit Zalaegerszeg