Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Napégés

Nyomtatás
név Napégés
latin név Dermatitis solaris
csoport Bőr és nemi betegségek
szakterület Bőrgyógyászat
napeges_fokep_jpg_2010040113302611099

leírás

Betegség leírása:

A napégés a bőr ért nagy mennyiségű ultraibolya (UV) sugárzás által kiváltott bőrgyulladás.


A napfény a látható fénytartományon kívül számos spektrumot tartalmaz, így a kék szín „feletti" ún. ultraibolya (UV) sugárzást is. Az UV sugárzás a látható fénytől nagyobb energiájú sugárzás, mely több szakaszra osztható. A közvetlenül a kék fényt követő tartomány az UV-A, mely inkább barnít, majd ezt követi az UV-B és az UV-C, melyek nagy energiájú sugarak és könnyen gyulladást provokálnak a bőrben. Az UV-C sugarak nagy részét a légkör kiszűri. A napégésért tehát az UV-B sugárzás a felelős.
Az elsőfokú napégés esetén a napozás után kb. 1 órával fájdalmas bőrpír, gyulladás alakul ki, mely tetőpontját kb. 24 óra múlva éri el. Súlyos esetben másodfokú égéshez hasonló hólyagok képződnek, melyek savós folyadékot tartalmaznak. A napégést általános tünetek, fejfájás, láz, hidegrázás, hányinger kísérheti. A gyulladás néhány napon-héten belül lecsillapodik, majd az égett bőrfelület hámlással, nyom nélkül gyógyul.


Mivel a szoláriumokban lévő csövek is UV sugárzást bocsátanak ki, ezért leégni nem csak a napon, hanem szoláriumozás közben is le lehet.


Síeléskor is könnyen megéghet az arcunk, ajkaink. Nagy magasságban erős lehet az UV sugárzás, ami a fehér hóról visszaverődve még intenzívebb.


Fontos tudni, hogy számos gyógyszer bír fényérzékenyítő hatással, azaz, ha valaki ezt szedi, hamarabb leég a napon, mint, ha nem
szedné az adott gyógyszert. Ilyen gyógyszerek pl. a tetraciklin típusú antibiotikumok, vízhajtók stb.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Pulai Mária Neurológia, Pszichiátria... Pulai Mária Mosonmagyaróvár