Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Mozgásbetegség, légi betegség, tengeri betegség

Nyomtatás
latin név Kinetosis
csoport
szakterület Egyéb, Tüdőgyógyászat, Reumatológia
mozgasbetegseg_jpg_2011031611333892063

leírás

A betegség leírása, oka, tünetek
Sorozatosan ható, szokatlan irányú és nagyságú gyorsulások által okozott tünetcsoport.
Az elváltozás elszenvedői nem csak hajón, repülőgépen, körhintán, teveháton, de gyakran autóban, autóbuszban, vonaton, sőt liftben, stb. is rosszul vannak.
Fejfájás, szédülés, sápadtság, hideg verejtékezés, hányinger, hányás és kimerültség jellemzik, ritkán hasmenés is elfordulhat. Pszichés tünete a depresszió, a megsemmisülés érzése kíséri. A hányás nyomán eleinte alkalózis (olyan kóros állapot, amelyet a szervezet sav-bázis egyensúlyának felborulása okoz és a pH lúgos irányú), majd acidózis (savasság, savtúltengés) alakul ki.
Elsősorban az egyensúlyszerv (labyrinthus) túlingerlődése az oka (mivel a siketnémák, akiknek a labyinthusa nem működik, nem kapják, élik meg a mozgásbetegséget), de elősegítik szokatlan optikai ingerek és mozgáshatások, meteorizmus (bélgáz termelődés), pszichés okok, mint a félelem. Gyakorlatilag bárkinél előfordulhat.
Nem tanácsos túlságosan jóllakva, de üres gyomorral sem utazni. Repülőgépen a gépszárnyak vonalában van a legkiegyensúlyozottabb helyzet. Ha mód van rá, az erősen hátradöntött ülésen utazás, a fejmozgások kerülése, a friss levegő enyhíthet a tüneteken.